Την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα εκδηλώνουν οι επενδυτές μέσα από το έντονο ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά ομόλογα.

Το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίστηκε και σήμερα, με την απόδοση toy 10ετούς τίτλου να υποχωρεί επιπλέον 5 μονάδες βάσης στο 1,10%, μετά τα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ που σημείωσε χθες, εν μέσω αισιοδοξίας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να μη ζητήσει από την Κύπρο, που προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, την πρόωρη αποπληρωμή και δικών του δανείων.

Οι θετικές εξελίξεις στην αγορά κρατικού χρέους βελτιώνουν την βιωσιμότητα του χρέους και έρχονται να λειτουργήσουν ως ακόμη ένα «χαρτί» στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές

Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το πρώτο σινιάλο για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς εμφανίστηκε βέβαιη πως τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν τελικά στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων σχετίζεται με την προσδοκία της αγοράς πως τα ελληνικά ομόλογα θα αποκτήσουν την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης μέσα σε βάθος 12μηνου και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, πάνω από 5,1 δισ. ευρώ ήταν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν για το ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank καθώς, όπως είχε διαφανεί και από τις πρόσφατες επαφές της ∆ιοίκησης στο εξωτερικό, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό. Ως αποτέλεσμα η υπερκάλυψη της έκδοσης έφτασε σε διψήφια επίπεδα, επίδοση εντυπωσιακά καλύτερη συγκρινόμενη με αντίστοιχες πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 4,25%, σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση του 5-5,25%, επιτυγχάνοντας μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίου έναντι αρχικής εκτίμησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στις προοπτικές της Τράπεζας και στο Στρατηγικό της Σχέδιο για την επόμενη τριετία.