Σήμερα το πρωί (στις 10 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ανοίξει στο Λονδίνο το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Alpha Bank, ύψους έως και 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα, με οροφή το 5,25%. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει μετά το μεσημέρι.

Το προηγούμενο διήμερο η ομάδα της τράπεζας υπό τον CEO κ. Βασίλη Ψάλτη πραγματοποίησε παρουσιάσεις στο Παρίσι και χθες στο Λονδίνο, σε περισσότερους από 40 διεθνείς επενδυτές και αναλυτές, από Ευρώπη, Αμερική και Ασία με συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις, αποκομίζοντας θετικά μηνύματα για το επίπεδο της κάλυψης και το ύψος της τιμολόγησης.

Η τράπεζα επιχειρεί να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ της επιτυχημένης έκδοσης του 15ετούς από το ελληνικό Δημόσιο αλλά όπως γράφει το newmoney.gr, και τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Galaxy), καθώς και τις βελτιωμένες προοπτικές εν γένει της ελληνικής οικονομίας.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest.

Όπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα στοχεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 800 εκατ ευρώ εντός του 2020. Και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy.

Σημειώνεται ότι όπως γράφει το newmoney.gr, σε χθεσινή έκθεση του Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank αναδεικνύεται ως η μοναδική ελληνική τράπεζα με σύσταση «Οutperform» (υπεραπόδοση) και ως η κορυφαία επιλογή του επενδυτικού οίκου ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που μπορεί να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο από την περαιτέρω βελτίωση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, χάρη στη βέλτιστη αναλογία ποιότητας κεφαλαίων και σταθμισμένου ενεργητικού.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η Alpha Bank διαθέτει:

– Ισχυρή οργανική κερδοφορία που οδηγεί στο υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, προσαρμοσμένο (pro forma) για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.
– Την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων με τη μικρότερη συνεισφορά από αναβαλλόμενη φορολογία στον τραπεζικό τομέα (κάτω από 40%).
– Προοπτική υψηλής κερδοφορίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, λόγω καλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου.

Επίσης ο οίκος αναθεωρεί σε υψηλότερα επίπεδα και την τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank.