Έρχονται ριζικές αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Ανατρέπονται όλα!

1. Τέλος η υποχρέωση ασφάλισης με μπλοκάκι εάν ο εργαζόµενος είναι ταυτόχρονα και µισθωτός.

2. Σε παράλληλη απασχόληση τέλος η διπλή εισφορά, αν πληρώνουν μία εισφορά των 210 ευρώ.

3. Αν οι κρατήσεις εργαζοµένου και εργοδότη στο 27,10% του µεικτού µισθού καλύπτουν τα 210 ευρώ, ο ασφαλισµένος δεν θα υποχρεούται να πληρώνει εισφορές και για το εισόδηµα από το µπλοκάκι του.

4. Αν όχι, θα πληρώνει το υπόλοιπο και µέχρι τη συµπλήρωση των 210 ευρώ.

5. Απαλλάσσονται από τις διπλές εισφορές όσοι έχουν µεικτό µισθό άνω των 780 ευρώ.

ΤΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ

Πλέον θα ισχύει μία εισφορά όσων έχουν μπλοκάκι για περισσότερους από δύο εργοδότες. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είναι σαφής: «Μία εισφορά στη δεύτερη κλάση και τέλος». Σε ό,τι αφορά όσους απασχολούνται σε περισσότερους από δύο εργοδότες, θα συνεχίσουν να εκτιμώνται ασφαλιστικώς ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τώρα ο Νόμος Κατρούγκαλου, όπως τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, «υποχρεώνει εισφορές για κάθε εισόδημα με μπλοκάκι για καθέναν από τους εργοδότες.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει, κατά Βρούτση, πληρωμή εισφορών μόνο για μία από τις 3 και πάνω δραστηριότητες, με μία προϋπόθεση: Για να απαλλαγούν από εισφορές για την αμοιβή τους από τον 2ο, 3ο κ.λπ. εργοδότη, θα πρέπει να καταβάλλουν τη β’ εισφορά, των 252 ευρώ. Δηλαδή, το β’ επίπεδο, ενώ η κλίμακα θα κινείται από 210 έως 566 ευρώ».

Από την όλη εξέλιξη ευνοούνται όσοι πληρώνονται με μπλοκάκι από περισσότερους από 2 εργοδότες. Θα απαλλαγούν από εισφορές, τουλάχιστον κατά 250 ευρώ/μήνα, τις οποίες κατέβαλλαν για την αμοιβή τους από κάθε εργοδότη που είχαν. Δηλαδή, ενώ τώρα με 3 εργοδότες πλήρωνε κάποιος 525 ευρώ, θα πληρώνει μόνο 252 ευρώ. Ακόμη, όποιος έχει μπλοκάκι σε 4 εργοδότες και καταβάλλει 700 ευρώ/μήνα (175 ευρώ/ μήνα x 4), θα πληρώνει 252 ευρώ. Οφελος 448 ευρώ τον μήνα. Οσοι πληρώνονται με μπλοκάκι από έως 2 εργοδότες θα μοιράζονται μαζί με τους εργοδότες τους τις εισφορές τους (17,8% εργοδοτικές εισφορές επί των μεικτών αποδοχών και 9% οι εργατικές εισφορές στις αποδοχές τους).

Αναλυτικά:
  • Οι εισφορές αποσυνδέονται από το εισόδημα.
  • Αποσυνδέονται από τον κατώτατο μισθό.
  • Θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής.
  • Θα κυμαίνονται από 220 έως 576 ευρώ.
  • Ερχεται μία 7η υποκατώτατη κατηγορία, στα 126 ευρώ, για τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 ετών.
  • Ελεύθερα θα μπορεί να εντάσσεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους ο κάθε ασφαλισμένος σε όποια κατηγορία επιθυμεί να ασφαλιστεί για το επόμενο έτος. 
  • Οσοι καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ θα απαλλάσσονται από την εισφορά στο μπλοκάκι.
ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Αρχικά, θα ωφεληθούν οι μισθοί 1.500.000 εργαζομένων, από τον Ιούλιο του 2020. Θα περικοπεί μία ποσοστιαία μονάδα από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ιδια μείωση θα γίνει και στους εργοδότες. Κατά τον δικηγόρο εργατολόγο κ. Καρούζο, «θα ενισχυθούν οι μισθοί όσων εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα, οι ελαφρύνσεις αφορούν τις «συνεισπραττόμενες εισφορές, και όχι το σκέλος της σύνταξης.

Ελαφρύνσεις έρχονται και στους εργοδότες. Η εισφορά τους υποχωρεί από το 24,81% στο 24,36%. Σε κάθε εργαζόμενο των 700 ευρώ, η επιβάρυνση του εργοδότη θα πάει στα 170,52 ευρώ, αντί των 173,67 ευρώ σήμερα. Σε εργαζόμενο με μεικτό μισθό 900 ευρώ, οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται από τα 223,29 ευρώ στα 219,24 ευρώ. Σε εργαζόμενο με μεικτό μισθό 1.100 ευρώ, η εργοδοτική εισφορά υποχωρεί από τα 272,91 ευρώ στα 267,96 ευρώ.