Άνοιξε το πρωί της Τρίτης το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνά το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2%.  Οι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης είναι οις Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

H απόφαση έρχεται λίγες μέρες μερτά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch σε «BB» από «BB-», με σταθερές προοπτικές.

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αντλήσει εύκολα το παραπάνω ποσό, καθώς οι προσφορές εκτιμάται ότι θα είναι πενταπλάσιες, ενώ η απόδοση μπορεί να κινηθεί οριακά και κάτω από το 2%.

Πέρα από μια ισχυρή ζήτηση που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την οποία ουσιαστικά ήδη κατατάσσουν σε επενδυτική βαθμίδα, και μια απόδοση που θα επαναβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, βασικό ζητούμενο είναι και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στην έκδοση.

Οι διαδικασίες για τον 15ετές ομόλογο ξεκίνησαν τη Δευτέρα με την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος.