ΡΥΘΜΙΣΗ

ΕΦΚΑ Αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και αγαπητέ Γιώργο μας. Παίρνω το θάρρος να σας στείλω αυτό το e-mail, διότι όλες μου οι προσπάθειες να βρω λύση από τον ΕΦΚΑ δεν είχαν ανταπόκριση. Εχω κάνει ρύθμιση με τον Ν. 4611/19, δηλαδή 120 δόσεις για οφειλές μέχρι και 31/12/2018. Επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω τις τρέχουσες εισφορές του 2019, εδώ και κάποιες ημέρες προσπαθώ χωρίς αποτέλεσμα να ενημερωθώ πότε χάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων στον ΕΦΚΑ στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες. Απ’ ό,τι μου ανέφεραν, πρέπει να καταβάλω τις τρέχουσες εισφορές έως 31/12/2019 για να μη χαθεί η ρύθμιση. Ενώ στο site του ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι:

Η ρύθμιση χάνεται όταν: α) το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της ρύθμισης υπερβεί το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις, β) δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019. Ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά την ετήσια εκκαθάριση.
Απ’ όσο γνωρίζω, η ετήσια εκκαθάριση γίνεται μετά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης εισοδήματος και αν υπάρχουν οφειλές υπολογίζονται σε 5 ισόποσες δόσεις για να πληρωθούν. Αν κι εφόσον δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα τότε καθίστανται ληξιπρόθεσμες και ως εκ τούτου λογικό είναι να χαθεί η ρύθμιση. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει ότι θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα έως 31/12/2019 και δεν μπορεί να μου απαντήσει ούτε ο αρμόδιος υπάλληλος από τον ΕΦΚΑ και ούτε ο αρμόδιος υπάλληλος από το ΚΕΑΟ και την Κεντρική Υπηρεσία. Απλώς, μου αναφέρουν ότι, αν δεν τα πληρώσω, το ρίσκο θα είναι δικό μου. Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε, γιατί στη θέση μου υπάρχουν χιλιάδες οφειλέτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Κώστας από Θεσσαλονίκη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που, όπως μας απάντησαν από τον ΕΦΚΑ, θα δρομολογηθεί. Όντως, πολλοί ταλαιπωρούνται. Ελπίζουμε να έχουμε νεότερα από τον ΕΦΚΑ.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ
Αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Θα ήθελα να θέσω υπ’ όψιν του κ. Αυτιά το εξής: Θα παρακαλούσα να δείτε με προσοχή την παρακάτω πρόταση και είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε και θα κάνετε τις ανάλογες προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο.

Πρόκειται για τη διασταύρωση των τετραγωνικών μέτρων από τη ΔΕΗ και το Ε9. Επειδή υπάρχει ένα αλαλούμ με το πώς είναι αναγραφόμενα στο Ε9 και θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα όταν εφαρμοστεί, προτείνω να υπάρξει μια διεύρυνση στο Ε9 των πληροφοριών, να υπάρχουν δηλαδή νέες στήλες, στις οποίες θα αναγράφονται αν υπάρχει ανοικτό γκαράζ, γκαράζ σε πυλωτή, υπόγεια αποθήκη σε πυλωτή, αποκλειστική θέση στάθμευσης κ.λπ. Ετσι, όταν γίνει η διασταύρωση, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, γιατί οι φορολογούμενοι θα έχουν αποτυπώσει σωστά όλα τα τετραγωνικά. Παρακαλώ να προωθήσετε αυτή την πρόταση στα αρμόδια υπουργεία.

Σας ευχαριστώ πολύ. Νίκος από Πάτρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αγαπητέ Νίκο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πάει το θέμα. Το Ε9 θα είναι η βάση.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ
Αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και αγαπητέ Γιώργο Αυτιά. Μέχρι το 2007 διατηρούσα με την πλέον αποβιώσασα αδερφή μου ομόρρυθμη εταιρεία (ΑΦΜ 082801198), την οποία, όπως μόλις πριν από τρεις εβδομάδες πληροφορήθηκα μέσω ατομικής ειδοποίησης από το ΚΕΑΟ, βαρύνει οφειλή ύψους 2.275,91 ευρώ στον ΕΦΚΑ, αφορώσα στα χρονικά διαστήματα 10/1999 - 01/2000 και 03/2002 - 12/2003. Για την εν λόγω οφειλή, ωστόσο, ουδέποτε είχαμε λάβει κάποια ειδοποίηση ή άλλου είδους όχληση στο παρελθόν, με συνέπεια, αγνοώντας την ύπαρξή της και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για την εταιρεία ουδέποτε είχε εκδοθεί κλειδάριθμος, να απολέσουμε την ευκαιρία υπαγωγής στην ηλεκτρονική ρύθμιση των 120 δόσεων, που θα μας απάλλασσε από τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των προσαυξήσεων. Στο ΚΕΑΟ μου επιβεβαίωσαν πράγματι ότι πλέον η μοναδική διαθέσιμη ρύθμιση, στην οποία θα μπορούσαμε να υπαχθούμε, περιλαμβάνει μόνο 12 δόσεις και δεν προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων. Κατόπιν τούτου και προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων εναντίον μας, αιτήθηκα σε πρώτη φάση την έναντι καταβολή των 30,00 ευρώ μηνιαίως, έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση και μπορέσουμε να υπαχθούμε σε μια ευνοïκότερη ρύθμιση, αίτημα το οποίο και έγινε δεκτό.

Εν συνεχεία, κατόπιν επικοινωνίας με τη ΔΟΥ την 11/12/19, αιτήθηκα την έκδοση προσωρινού κλειδαρίθμου για τη λυθείσα Ο.Ε., με σκοπό, ακολουθώντας το επιτυχές παράδειγμα άλλων εταιρειών που δεν είχαν ενταχθεί εμπρόθεσμα στη ρύθμιση, να επιχειρήσω έστω και εκπρόθεσμα την ηλεκτρονική ρύθμιση της οφειλής, κάτι που, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν, αφού, όπως διαπιστώσαμε, το σύστημα δεν επιτρέπει την υποβολή αίτησης για τον συγκεκριμένο ΑΦΜ. Όσον αφορά την καθαυτή οφειλή, δεν αμφισβητούμε μεν κατ’ αρχήν την υπόστασή της, αφού, όπως εκ των υστέρων διαπιστώσαμε, ο λογιστής μας επί σειρά ετών, καταχρώμενος την ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης που μας συνέδεε (αναδοχή), ιδιοποιούνταν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε για την εξόφληση των υποχρεώσεων της εταιρείας, επιβαρύνοντάς την κατ’ αυτόν τον τρόπο με σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΔΟΥ και ΙΚΑ, τις οποίες ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων αναγκαστήκαμε εκ νέου να επωμιστούμε με εφάπαξ καταβολές και 59μηνη ρύθμιση, ύψους 5.899,94 ευρώ αντίστοιχα, στην οποία και ανταποκριθήκαμε μέχρι τέλους με συνέπεια.

Κυριακή από Ιωάννινα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αγαπητή, κ. Κυριακή. Κατ’ αρχάς, πρέπει να βρείτε καλό λογιστή. Αξιόπιστο και της δικής σας εμπιστοσύνης. Κατόπιν να διεκδικήσετε τις 48 δόσεις για την πληρωμή. Άλλη λύση δεν βλέπουμε.