Με µέσο όρο ηλιοφάνειας 361 ηµερών τον χρόνο και ένα ρεκόρ Γκίνες για εκείνο το σερί των 768 συνεχόµενων ηµερών καλοκαιρίας, που παραµένει αξεπέραστο εδώ και 50 χρόνια, η Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα είναι γνωστή στους Αµερικανούς και ως «sunshine city» («ηλιόλουστη πόλη»).

Γι’ αυτό και τα σχέδια του Ελληνοαµερικανού δισεκατοµµυριούχου επιχειρηµατία Τζον Κατσιµατίδη να χτίσει έναν ουρανοξύστη 45 ορόφων στο κέντρο της κατάφεραν να ταράξουν τα νερά στην πόλη που αγαπούν οι συνταξιούχοι της Αµερικής.

Ο Τζον Κατσιµατίδης, γιος ενός φαροφύλακα από τη Νίσυρο, που έφτασε στη Νέα Υόρκη όταν ήταν µόλις έξι µηνών, είναι γνωστός στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ως ο «βασιλιάς των σουπερµάρκετ».

Ως παιδί µεγάλωσε σε ένα τυφλό διαµέρισµα στο γκέτο του Χάρλεµ, όµως η απογευµατινή δουλειά του σε ένα σουπερµάρκετ της γειτονιάς, όπου έβγαζε µόλις 1,10 δολάρια την ώρα, θα γινόταν τελικά εφαλτήριο για τη δηµιουργία µιας περιουσίας περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Όταν παράτησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης προκειµένου να µπει συνέταιρος στο σουπερµάρκετ, η µητέρα του φοβήθηκε ότι θα γινόταν «χαµάλης», έχει πει.

Όµως έως τα 25 του χρόνια είχε ήδη 10 σουπερµάρκετ µε την «all American» επωνυµία Red Apple. Σήµερα, η Red Apple Group δραστηριοποιείται όχι µόνο στα σουπερµάρκετ, αλλά και στην επεξεργασία, διανοµή και πώληση καυσίµων, στο finance και το real estate.

Τον τελευταίο καιρό, ο Κατσιµατίδης ασχολείται όλο και περισσότερο µε τα ακίνητα. Οι ουρανοξύστες που έχτισε στο Μπρούκλιν τον κάνουν υπερήφανο, συνηθίζει να λέει. Και το ίδιο αισθάνεται για το νέο project, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, που µόλις εξασφάλισε την άδεια της Πολεοδοµίας στην Αγία Πετρούπολη.

«Το χτίζω για να µπορώ να είµαι υπερήφανος γι’ αυτό. Αν δεν είµαι υπερήφανος, δεν το κάνω. Θα επενδύσω προσωπικά σε αυτό και θέλω να είναι το καµάρι της Αγίας Πετρούπολης», είπε ο Ελληνοαµερικανός µεγιστάνας στην «Tampa Bay Business Journal».

Το εν λόγω project περιλαµβάνει έναν πύργο 45 ορόφων µε διαµερίσµατα, ένα ξενοδοχείο 20 ορόφων, περίπου 6.000 τ.µ. σε χώρους γραφείων, καταστήµατα, εστιατόρια, αλλά και γκαράζ, που θα χωρά σχεδόν 850 αυτοκίνητα.

Συγκεκριµένα, πρόκειται να δηµιουργηθούν 200 δωµάτια ξενοδοχείου αλλά και 325 διαµερίσµατα, οι τιµές των οποίων υπολογίζεται ότι θα ξεκινούν από το 1 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα, ο πύργος των διαµερισµάτων θα είναι τόσο ψηλός ώστε θα σπάσει το ρεκόρ του ψηλότερου κτιρίου στη ∆υτική Ακτή της Φλόριντα, ενώ θα χρειαστεί και ειδική έγκριση από την Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Συνήθως οι παραδοσιακοί κατασκευαστές προπωλούν περίπου το 60% των διαµερισµάτων προκειµένου να συγκεντρώσουν τα χρήµατα που θα τους επιτρέψουν για να αρχίσουν τις εργασίες. Οµως ο Κατσιµατίδης λειτουργεί διαφορετικά. «Μην ξεχνάτε, έχουµε τα µετρητά. ∆εν χρειαζόµαστε χρηµατοδότηση από άλλους.

Μπορούµε να κόψουµε µια επιταγή», δηλώνει. Ωστόσο, όπως συνήθως συµβαίνει µε τέτοια µεγάλα projects, που αλλάζουν την εικόνα µιας πόλης, η υποδοχή των κατοίκων είναι «µεικτή».

«Είναι ένα όµορφο κτίριο, που θα βοηθήσει πολλαπλά το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης», λέει στην τοπική εφηµερίδα «Tampa Bay Times» ο Μακ Ρουπάνι, που µένει στην πόλη. «Αυτοί οι χώροι γραφείων θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας», προβλέπει. Αλλοι έχουν διαφορετική άποψη.

«Στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ένα κτίριο 45 ορόφων πιθανότατα δεν θεωρείται καν ψηλό. Οµως είµαι αντίθετη στους 45 ορόφους εδώ. Πιστεύω ότι δεν ταιριάζουν µε την πόλη», δηλώνει ο Τζιµ Σίµονς. «Είναι ένα εκπληκτικό project. Απλά, δεν πιστεύω ότι ανήκει στην Αγία Πετρούπολη», συµφωνεί µια άλλη κάτοικος, η Βικτόρια Παραντάις.

«Φαίνεται ότι ξαφνικά πηγαίνουµε µε φουλ ταχύτητα από πόλη συνταξιούχων στο να γίνουµε πόλη µεγάλων κατασκευών». Ο Ρίτσαρντ Πράιορ, που µένει µερικά τετράγωνα πιο κάτω, φοβάται ότι ο πύργος των διαµερισµάτων θα κρύψει τον ήλιο στην «ηλιόλουστη πόλη».

Και µάλιστα κάνει στον Τζον Κατσιµατίδη µια αντιπρόταση: «Θα ήταν µεγάλη συνεισφορά για την πόλη εάν την εν λόγω περιοχή την αφιέρωνε σε ένα πάρκο που θα τιµά τους διάσηµους Ελληνες. Οπως τον Αριστοτέλη ή τον Τέλι Σαβάλας».