Στο «κόκκινο» συντηρείται το θερμόμετρο στις ξένες αγορές αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές με το… καλημέρα καλούνται να αποτιμήσουν τα αντίποινα της Τεχεράνης για τη δολοφονία Σουλεϊμανί και την αντίδραση των ΗΠΑ.

Οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου δέχονται ισχυρές πιέσεις εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 907,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,82%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, στα 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 135 εκατ. αφορούν στη διακίνηση πακέτων στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,34%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-4,14%), της Eurobank(-3,82%), της Πειραιώς (-3,40%) και της ΔΕΗ (-3,25%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (+0,47%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-3,55%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών(-2,10%).

Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, 41 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Κέκροψ+4,12% και Medicon+1,54%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής -4,14% και Μύλοι Λούλη -4,05%.

Πτώση και στην Ευρώπη

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς το ιρανικό πλήγμα με πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ απομάκρυνε τους επενδυτές από περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το πρόσφατο χτύπημα εγείρει το ερώτημα εάν θα υπάρξουν αντίποινα από τις ΗΠΑ, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5% στις 10:07 ώρα Ελλάδας, με τις γερμανικές μετοχές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Τις χειρότερες επιδόσεις είχε ο δείκτης των εταιριών χημικών προϊόντων, ενώ οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου και αερίου ακολούθησαν την πορεία των τιμών του αργού που κατέγραψαν αύξηση λόγω της πιθανότητας να υπάρξουν προβλήματα στο εφοδιασμό πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.