Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής αναρτήθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο "Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις", μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2019.

Ειδικότερα για το επίδομα ενοικίου αναφέρεται αύξηση του διαστήματος παραμονής στη χώρα από 5 έτη που είναι σήμερα σε 12 και για τη λήψη του επιδόματος στέγασης στην οποία προχωράει το υπουργείο Εργασίας για τους πολίτες τρίτων χωρών και στην υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών για όλους τους δικαιούχους που έχουν παιδιά. Ωστόσο, για όσους διαμένουν στη χώρα ήδη πέντε χρόνια και έλαβαν το επίδομα το 2019 θα εφαρμοστεί μεταβατική περίοδος και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το επίδομα.

 Στο σχέδιο νόμου προστίθεται επίσης η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών των οικογενειών που λαμβάνουν το επίδομα στέγασης, αλλά και πραγματική φοίτηση τους. «Στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

 Η διάταξη εφαρμόζεται το πρώτον από το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων των ειδικότερων προϋποθέσεων και της διαδικασίας α) διαπίστωσης της μη πλήρωσης των ανωτέρω τιθέμενων προϋποθέσεων μέσω της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του επιδόματος και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, β) διακοπής της χορήγησης του επιδόματος, γ) ανάκτησης της τυχόν αχρεώστητης καταβολής του και δ) εκ νέου υποβολής αίτησής για τη χορήγησή του.