Η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες να προστατέψουν την α’ κατοι-κία τους και σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους να προλάβουν να ολο-κληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αί-τησης μέχρι την τελική προθεσμία.

Άλλωστε, η κυβέρνηση τονίζει ότι «είναι η τελευταία παράταση που δίδεται...». Να δούμε, όμως, πού κινούμαστε πλέον.
  1. Με τις νέες ρυθμίσεις καταργήθηκε ο τεράστιος όγκος των εγγράφων με την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών, όπως το πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ-ΓΗΣ.
  2. Η τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων έχει προκαλέσει ευνοϊκές συνθήκες στους δανειολήπτες, ώστε να προστατέψουν την α’ κατοικία τους και, παράλληλα, να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους.
  3. Η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην α’ κατοικία εμπεριέχει σημαντικές επιβοηθητικές λειτουργίες, τις οποίες επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, όπως: α) διαγραφή οφειλής στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού, σε αποπληρωμή έως 25 έτη, ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο 2% και κρατική επιδότηση (20%-50%) των μηνιαίων δόσεων.
Τι μπορούν, όμως, να κάνουν οι πολίτες;

  • Να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.
  • Να προχωρούν σε άμεση ρύθμιση.
  • Να παρέχουν κάθε στοιχείο που θα αποβεί ωφέλιμο για τη ρύθμιση του χρέ-ους τους.
  • Να επιδιώκουν συμβιβασμό, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις
Είναι γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοι-χεία των τραπεζών, η όλη εικόνα κάθε εβδομάδα βελτιώνεται, κυρίως λόγω της κατάργησης των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση.

Οι δανειολήπτες μπορούν να αρχίσουν τη διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονι-κής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματεί-ας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/.

Να δούμε τι ισχύει:
  1. Έχουν μπει στην πλατφόρμα και συμφώνησαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 53.530 χρήστες.
  2. Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 35.670 χρήστες.
  3. Έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 972 αιτήσεις.
  4. Έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  5. Έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
  6. Έχει ήδη εγκριθεί η επιδότηση σε 21 πολίτες.