Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στο κείμενο μιας εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης που περιλαμβάνει την σταδιακή κατάργηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, δήλωσε υφυπουργός εμπορίου Wang Shouwen, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι δασμοί θα μειωθούν και ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα ξεκινήσει αμέσως.

 Η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές από τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες, δήλωσε ο Wang σε ενημέρωση δημοσιογράφων σήμερα στο Πεκίνο. Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης Ning Jizhe πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα θα ανακοινωθούν αργότερα, καθώς το κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση.

 Τα σχόλια αυτά ήταν η πρώτη απάντηση της Κίνας σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Τραμπ την Πέμπτη και αναμένεται να σταματήσει την προγραμματισμένη επιβολή νέων δασμών στις 15 Δεκεμβρίου και να σηματοδοτήσει την έναρξη αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που κλονίζει την παγκόσμια οικονομία.

 O Tραμπ έγραψε στο Twitter, «συμφωνήσαμε σε μια πολύ μεγάλη πρώτη φάση της συμφωνίας με την Κίνα. Έχουν συμφωνήσει σε πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και μαζικές αγορές Αγροτικών Προϊόντων, Ενέργειας και Βιομηχανικών Αγαθών, καθώς και πολλά άλλα. Τα 25% των δασμών θα παραμείνουν όπως είναι και το 7 1/2% θα επιβληθεί στα υπόλοιπα … »