Το µεγάλο στοίχηµα ενός διεθνούς οµολόγου από βαριά, ξένα χαρτοφυλάκια κέρδισε η νέα διοίκηση του Οµίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τους ∆ηµήτρη και Αναστάσιο Καλλιτσάντση. Πρόκειται για ένα πολύ βασικό βήµα στη συνολική αναδιάταξη του οµίλου, που επετεύχθη το απόγευµα της Πέµπτης µε την έκδοση του ευρωοµολόγου 600 εκατ. ευρώ και µε το επιτόκιο να διαµορφώνεται κάτω από το 6,4%, οριακά υψηλότερα από το µέσο σταθερό επιτόκιο δανεισµού του Οµίλου (5,5% - 6%) και µακριά από τις εκτιµήσεις που κυκλοφορούσαν περί 6,75% και 7%.

Λίγο πριν από το κλείσιµο του βιβλίου η συµµετοχή και η κάλυψη της προσφοράς διπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 1,2 δισεκατοµµύρια ευρώ, έναντι των 600 εκατ. ευρώ που είχαν ζητηθεί. Υπήρξε ευρεία συµµετοχή από Ευρώπη, Ασία και Αµερική, µε περισσότερους από 100 επενδυτές συνολικά. Από αυτούς, το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και το 25% ελληνικής προέλευσης.

Οπως υπογραµµίζει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είναι όχι µόνο το µεγαλύτερο High Yield Green Bond στην Ευρώπη για το 2019, αλλά και η µεγαλύτερη έκδοση ελληνικού οµολόγου High Yield µετά την ελληνική κρίση.

Πέρα από την επαφή του Οµίλου µε µεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια, στα οποία αναµένεται να απευθυνθεί µε ακόµα καλύτερους όρους µελλοντικά αντλώντας σηµαντικά κεφάλαια για επενδύσεις, η έκδοση του οµολόγου φέρνει πολλά οφέλη. Είναι µια αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική στη χρηµατοδότηση του Οµίλου, λαµβάνοντας υπ’ όψιν τα εξαντληµένα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες. Οπως µάλιστα πληροφορεί η εταιρεία, το µεγαλύτερο µέρος από τα 600 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί για τη µείωση του δανεισµού των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΚΤΩΡ.

Ακόµη, εξασφαλίζει δυνατότητα έξτρα χρηµατοδότησης και από το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, ενώ αντικαθιστά δάνεια µε µεγάλες εξασφαλίσεις µε µία χρηµατοδότηση παρόµοιου κόστους αλλά άνευ ενεχύρων, γεγονός που επιτρέπει στον Οµιλο να αποδεσµεύσει και να ρευστοποιήσει σηµαντικά assets, εξασφαλίζοντας επιπλέον κεφάλαια. Τέλος, απελευθερώνει τις εξαιρετικά σηµαντικές ταµειακές ροές του Οµίλου, που θυσιάζονταν στην αποπληρωµή τόκων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»