Με την αφρόκρεμα των ελεγκτών θέλει να στελεχωθεί η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΕ), καθώς θα ερευνά όλες τις «βαριές» υποθέσεις φοροδιαφυγής, με ποινικές προεκτάσεις, για τις οποίες βγαίνουν εισαγγελικές παραγγελίες.

Ενδεικτικό είναι ότι οι «Ράμπο» του νέου Σώματος, που ιδρύθηκε με τον Νόμο 4512 του 2018, διαθέτουν κάτι παραπάνω από απλές ελεγκτικές αρμοδιότητες, αφού έχουν την ιδιότητα ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων και τελούν υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Με νέα απόφασή του ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη 50 θέσεων ελεγκτών, οι οποίοι θα αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη πρόσκληση για 135 ελεγκτές πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Αυτό που επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης είναι ότι όσοι τελικά στελεχώσουν τη Διεύθυνση δεν αρκεί να έχουν ακαδημαϊκές γνώσεις (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή), αλλά θα πρέπει να διακρίνονται από ταχύτητα σκέψης και πρωτοβουλιών, ενώ η εμπειρία θεωρείται το άλφα και το ωμέγα, καθώς ο όγκος και η πολυπλοκότητα αυτών των υποθέσεων δεν επιτρέπουν παλινωδίες και αστοχίες.

Οι «Ράμπο» της ΔΕΟΕ έχουν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ, ενημερώνοντας σχετικά, και λαμβάνουν οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που αφορά ή είναι χρήσιμο για τη συγκεκριμένη υπόθεση που ερευνούν, χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς από το φορολογικό απόρρητο, ενώ έχουν πρόσβαση και στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, χωρίς να ισχύει γι’ αυτούς το τραπεζικό απόρρητο.

Στόχος να αντλούν όσα στοιχεία χρειάζονται για κινήσεις και υπόλοιπα λογαριασμών. Κοινώς, μπορούν να περνούν από «κόσκινο» όσους ελέγχουν, ακολουθώντας τα ίχνη του χρήματος.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι αρμοδιότητές τους είναι διευρυμένες:

- Προβαίνουν στη διενέργεια ανακριτικών πράξεων.
-Ερευνούν λεπτομερειακά όλα τα φορολογικά δεδομένα των ελεγχομένων.
-Καλούν εγγράφως τον ελεγχόμενο ή άλλο πρόσωπο να δώσει πληροφορίες για τη διευκόλυνση της έρευνας, καθώς και να παρέχει αντίγραφα όλων των αναγκαίων φορολογικών στοιχείων, καθώς και των πελατολογίων.
-Ενεργούν κάθε αναγκαία εξέταση ή έρευνα στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχομένου, στον τόπο παροχής των υπηρεσιών, καθώς και στα μεταφορικά μέσα.
-Ερευνούν ακόμα και για έγγραφα που δεν βρίσκονται στον χώρο της επαγγελματικής απασχόλησης.
-«Σπάνε» ηλεκτρονικά αρχεία.
-Κατάσχουν ακόμα και ανεπίσημα βιβλία, έγγραφα, αρχεία, στοιχεία, ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, για να διασφαλιστεί η αποδεικτική τους αξία.
Η σύσταση της ΔΕΟΕ κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου αφενός να αποσυμφορηθούν οι ελεγκτικές μονάδες της ΑΑΔΕ, αφετέρου να έχουν άμεση γνώση και ευθύνη των ερευνών οι οικονομικοί εισαγγελείς. Παρά ταύτα, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι υπάρχει ο κίνδυνος επικαλυπτόμενων ελέγχων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο προβλέφθηκε η σύσταση Συντονιστικού Οργάνου με εκπροσώπους από την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή για το Ξέπλυμα, το οποίο συνεδρίασε μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών εξετάζεται η δυνατότητα online και real time συνεννόησης.

Οπως σημειώνουν στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχθεί στην ολοκλήρωση των εκκρεμών εισαγγελικών παραγγελιών και είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε εντολή να «κλείνουν» αυτές οι υποθέσεις κατά προτεραιότητα.

Την προηγούμενη τριετία, μόνο το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε 1.494 ελέγχους κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ στο φετινό 9μηνο έχουν κλείσει άλλες 150 τέτοιες υποθέσεις.

Σημειωτέον ότι, στις περιπτώσεις που μετά την έρευνα που διενεργείται από τους ελεγκτές της Υπηρεσίας δεν προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση αδικήματος ποινικά κολάσιμης φοροδιαφυγής ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος, η υπόθεση αρχειοθετείται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και πιθανολογούμενες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας απλώς γνωστοποιούνται στην ΑΑΔΕ για τα περαιτέρω.

Ως προς την επίμαχη πρόσκληση ενδιαφέροντος, αιτήσεις γίνονταν δεκτές έως τις 26 Νοεμβρίου.

Οι υπάλληλοι που αποσπώνται διατηρούν το σύνολο των απολαβών της οργανικής τους θέσης, ενώ για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους προβλέπεται και η καταβολή ειδικού επιδόματος.

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ