Το κοινωνικό μέρισμα ανακοινώθηκε και επίσημα χθες από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με μοναδική πλέον… εκκρεμότητα το «άνοιγμα» της πλατφόρμας προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν τις αιτήσεις ώστε να πάρουν τα χρήματα. Σημειώνεται πως το επίδομα θα είναι 700 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, ενώ ένας στόχος του υπουργείου – που δεν κατάφερε να υλοποιήσει και αναβάλλεται για τον Δεκέμβριο του 2020 – ήταν να μην υπάρχει καν η διαδικασία της αίτησης, αλλά η καταβολή του επιδόματος απευθείας στους δικαιούχους.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις για το κοινωνικό μέρισμα, το ύψος του, τους δικαιούχους και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Αναφερόμενος στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως ετοιμάζεται η ίδια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban. Εκτίμησε ότι η εφαρμογή θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου, με σκοπό να κλείσει στις 26 του μήνα και να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις πως τα χρήματα για το κοινωνικό μέρισμα (175 εκατ.) δεν είναι πολλά, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως θα ήταν «ευτυχής να μοιράζω λεφτά, αυτά όμως δεν υπάρχουν. Οφείλω να ενεργήσω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Και επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «έξι μήνες πριν μοίρασε στους συνταξιούχους χρήματα και εξάντλησε αυτό που προσδοκούν τώρα οι πολίτες».

Σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους και στο γεγονός πως πολλοί περίμεναν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως «δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα». Όσον αφορά στο γιατί δεν δόθηκαν λιγότερα χρήματα σε περισσότερο κόσμο, είπε ότι «τότε θα μας έλεγαν δίνετε ψίχουλα, η συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ» και διερωτήθηκε αν «τα 700 ευρώ είναι πολλά για μια πολύτεκνη οικογένεια».


Το κοινωνικό μέρισμα και οι δικαιούχοι

Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι ύψους 700 ευρώ ανά δικαιούχο και θα αφορά 250.000 δικαιούχους.

  • Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 19.140 νοικοκυριά
  • Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.
  • Οικογένειες με τους δυο γονείς μακροχρόνια άνεργους, τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.
Κοινωνικό μέρισμα: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις

  • Τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις
  • Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.