Στα καλύτερα momentum trades του 2020 συγκαταλέγει η Bank of America Merrill Lynch τα ελληνικά 3ετή ομόλογα.

«Με δεδομένη την απόδοση του 32% που έχουν επιτύχει από την αρχή της χρονιάς, δεν μπορούμε να σκεφτούμε καμία ανεπτυγμένη αγορά η οποία να έχει υπεραποδώσει έναντι των ελληνικών κρατικών ομολόγων φέτος. Ακόμα και οι αμερικανικές μετοχές, οι οποίες πέρασαν μία χρονιά-ρεκόρ, προσφέρουν κατώτερες αποδόσεις στο 29%», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, εξηγώντας ότι η σαρωτική συρρίκνωση των spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων (από τις 400 μονάδες βάσης στην αρχή της χρονιάς στις 150 μονάδες βάσης τώρα) δείχνει ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπάρξει ένα καθαρό momentum trade.

Αυτό ακριβώς το momentum αναμένεται να συνεχιστεί, για τρεις βασικούς λόγους:

1) Το διεθνές κυνήγι των αποδόσεων θα συνεχίσει να ωφελεί τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι άλλωστε εκείνα που προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις ανάμεσα στους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης.

2) Η δυναμική των μεταρρυθμίσεων ενισχύεται και αναγνωρίζεται από τους οίκους αξιολόγησης. «Μετά τις εκλογές, και εκμεταλλευόμενη την απόλυτη πλειοψηφία της, η νέα κυβέρνηση μπόρεσε να ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα που χρειάζονταν εδώ και καιρό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται: η δέσμευση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι μειώσεις των φόρων, η άρση των capital controls, η άρση των τελευταίων εμποδίων για το Ελληνικό και η εξασφάλιση της έγκρισης της Κομισιόν για το πρόγραμμα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών (Ηρακλής)», εξηγεί η Bank of America Merrill Lynch. «Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει την ιδιοκτησία (ownership) του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τα ποσοστά δημοτικότητάς της παραμένουν υψηλά, όπως άλλωστε και οι δείκτες οικονομικού κλίματος», προσθέτει. Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν την θετική δυναμική, τονίζει η BofA, εκτιμώντας ότι η συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η επιτυχημένη υλοποίηση του Ηρακλή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας. Κάτι τέτοιο θα δώσει «καύσιμα» στις προσδοκίες της αγοράς για επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία και για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

3) Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά ως αγοραστής έσχατης ανάγκης στα κρατικά ομόλογα. Καθώς η εξάρτηση του κλάδου από τον ELA έχει εκμηδενιστεί και η Ελλάδα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, έχουν βελτιωθεί οι πιθανότητες άρσης των περιορισμών που έχει επιβάλει ο SSM γύρω από την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα.