ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ - ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Καλημέρα, κ. Γιώργο, και χαιρετισμούς στους φίλους των «Π». Θα θέλαμε τη βοήθειά σας με τις νέες διατάξεις για το αφορολόγητο, καθώς το θέμα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει συνέπειες τις οποίες μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί όλοι ακόμα. Το ποσό των αποδείξεων που οφείλουμε να συγκεντρώνουμε υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος και όχι επί του πραγματικού-καθαρού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταναλώνουμε υποχρεωτικά όχι το 30%, αλλά τουλάχιστον το 50%-70% όσων εισπράττουμε (και μάλιστα χωρίς να προσμετρώνται ενοίκια, ιατρικά έξοδα κ.λπ.)! Δηλαδή, η αποταμίευση δεν υφίσταται πλέον. Σε αναγκάζει το κράτος να ξοδεύεις ανελέητα, να μη σου μένει τίποτα και στο τέλος να πληρώνουμε και την ποινή φόρου (22%), ενώ πρακτικά θα έχουμε καταναλώσει όλο το καθαρό μας εισόδημα! Μαριάνα Κ., Αθήνα.

Λύθηκε το θέμα. Το 30% θα υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος!

ΘΕΜΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

Κύριε Αυτιά. Καλημέρα σας, φίλοι των «Π». Είμαι απόστρατος της Αεροπορίας. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για θέματα οικογένειας, πήρα το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς θέλοντας τη βοήθειά σας. Συγκεκριμένα, η κόρη μου κάνει μεταπτυχιακό στην Παιδοψυχολογία στη Θεσσαλονίκη και ταυτοχρόνως εργάζεται, μια και τα οικονομικά μας είναι δύσκολα. Βρήκε ένα στούντιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το ενοικίασε. Ο όροφος αυτός ήταν πρώην γραφεία, που έγιναν κατοικίες-στούντιο και ενοικιάζονται κυρίως σε φοιτητές. Από μέρους μας όλα είναι δηλωμένα κανονικά, Εφορία - μισθωτήριο κ.λπ. Γι’ αυτόν τον λόγο από αρχές του χρόνου παίρνει το επίδομα ενοικίου 70 ευρώ τον μήνα, με μία όμως παρατήρηση, ότι μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει η σύνδεση-παροχή της ΔΕΗ να περάσει στο όνομά της. Ενημερώσαμε την υπάλληλο ότι η παροχή είναι κοινή για όλα τα ενοικιαζόμενα στούντιο του ορόφου στο όνομα του ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει ιδρύσει και μια εταιρεία γι’ αυτόν τον λόγο. Η υπάλληλος μας είπε ότι δεν μπορεί να μας βρει λύση. Σε επικοινωνία μου με τον λογιστή μου, με ενημέρωσε ότι δεν μπορούν τόσα μισθωτήρια να έχουν ίδια παροχή ΔΕΗ δηλωμένη, αλλά εδώ υπάρχει κενό του λογισμικού της ΑΑΔΕ, που δεν διασταυρώνει ακόμη αυτό το θέμα. Μου τόνισε ο λογιστής ότι αυτό είναι παράνομο που κάνει ο ιδιοκτήτης. Εγώ πανικοβλήθηκα, διότι, ενώ το χρειάζεται το επίδομα αυτό, δεν θέλουμε να βρεθούμε και υπόλογοι για κάτι στο οποίο δεν φταίμε. Επισημαίνω ότι έχω όλα τα επίσημα έγγραφα που δηλώνει η κόρη μου. Φοβόμαστε μην ξαφνικά κοπεί γι’ αυτό το λόγο το επίδομα ή βρεθούμε υπόλογοι. Παρακαλώ, θέστε το θέμα εκεί όπου πρέπει και ενημερώστε με για τα περαιτέρω. Β.Σ., Βόλος.

Προωθούμε το πολύ σοβαρό θέμα σας στο υπουργείο Οικονομικών για επίλυση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και Γιώργο μας. Πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου, για την επικουρική σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (τ. ΤΕΑΔΥ) ίσχυε να καταβάλλεται για όσα χρόνια είχαν καταβληθεί εισφορές. Δηλαδή, 30/35, 32/35 κ.λπ. Ο Νόμος Κατρούγκαλου το κατάργησε αυτό και απαιτούσε και για το επικουρικό να έχουν καταβληθεί εισφορές 35 χρόνων. Κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι άντρες, για παράδειγμα, που χρησιμοποίησαν τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας τους για να συμπληρώσουν 35ετία για την κύρια σύνταξη και πληρώνουν γι’ αυτό (εξαγορά στρατιωτικής θητείας), αναγκάζονται να ξαναπληρώσουν εισφορές στο ταμείο (τ. ΤΕΑΔΥ), για να συμπληρωθούν εισφορές για 35 χρόνια, άλλως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 67 τους για να πάρουν επικουρική σύνταξη με κλάσμα. Δηλαδή 30/35, 32/35 34/35 κ.λπ., χωρίς αναδρομικότητα. Τώρα, θέλει να καταβληθούν οι εισφορές που υπολείπονται μέχρι τη συμπλήρωση των 35 ετών εφάπαξ, χωρίς δόσεις και προκαταβολικά. Το ΜΤΠΥ καταβάλλει μέρισμα για όσα χρόνια έχουν καταβληθεί εισφορές. Δηλαδή 30/35 κ.λπ. Τώρα, με την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, δεν είναι δίκαιο να καταργηθεί αυτή η διάταξη και να καταβάλλει το Ταμείο επικουρική σύνταξη για όσα χρόνια έχουν καταβληθεί εισφορές και να μην υποχρεωνόμαστε, ιδιαίτερα οι άντρες, να ξαναπληρώνουμε τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας και για την επικουρική; Να ισχύσει και για τους συνταξιούχους που είναι σε αναμονή πάνω από δύο χρόνια για την καταβολή της επικουρικής σύνταξης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ν.Σ., συνταξιούχος Δ.Υ., Καβάλα

Ομολογώ ότι είναι παράλογο. Τώρα με τον νέο νόμο αλλάζει. Το υποσχέθηκε ο υπουργός και στην τηλεόραση. Να το δούμε και στον νόμο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Καλημέρα, «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και φίλε Γιώργο. Θέλω να θέσω το εξής: Εως το 2014 υπήρχε η δυνατότητα να επιστραφούν οι εισφορές που είχαν καταβληθεί σε ένα Ταμείο επικουρικής ασφάλισης, π.χ. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΕΑΥΦΕ κ.λπ., από τη στιγμή που είχες αποχωρήσει από την εργασία σου και δεν κατέβαλλες πλέον εισφορές (ούτε ο εργαζόμενος ούτε ο εργοδότης). Δεν ήταν απαραίτητο να έχεις θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Από το 2014 και με τον Νόμο Κατρούγκαλου στη συνέχεια πρέπει να έχεις θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης για να σου επιστραφούν μόνο οι εισφορές και όχι ΕΦΑΠΑΞ. Εκμετάλλευση των χρημάτων δηλαδή χωρίς ανταπόδοση... Δηλαδή, εγώ που θεμελιώνω σύνταξη στα 67, θα πρέπει να περιμένω 19 έτη -είμαι 48 ετών- για να πάρω πίσω τις εισφορές μου, ενώ θα μπορούσα να τα πάρω με την αποχώρηση από την εργασία μου (τελευταίος εργοδότης μου ήταν τράπεζα), χωρίς δικαίωμα σύνταξης, από τη στιγμή που δεν καταβάλλονται πλέον εισφορές, και να καλύψω υποχρεώσεις μου. Πλέον είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (ασφαλιστικός σύμβουλος). Μπορούμε να αναδείξουμε αυτό το θέμα και να επιστρέφονται τα χρήματα των εισφορών από τη στιγμή αποχώρησης από το Ταμείο, όπως ίσχυε έως το 2014; Από τη στιγμή που αποχωρώ από ένα Ταμείο επικουρικής ασφάλισης, αναφαίρετο δικαίωμά μου είναι, νομίζω, το να παίρνω τα χρήματα που καταβάλλω. Ειδικά αν πλέον δεν είμαι καν μισθωτός. Κώστας Β., Πάτρα Για τους νέους θα ισχύει...

Για τους παλαιούς, όχι... Άδικο... πολύ άδικο...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 30/11