Προβλέπει:
— ∆ιπλάσιες δόσεις από όσες ισχύουν
— Ελάχιστη δόση 30 ευρώ
— Επιτόκιο 5%
— Εισοδηµατικά κριτήρια
— Ρύθµιση οφειλών έπειτα από αίτηση

Το ύψος της οφειλής για τα φυσικά πρόσωπα που ρυθμίζεται, κατά τον καθηγητή Φορολογίας Γ. Χριστόπουλο, θα προκύπτει από το συνολικό εισόδημα. Αυτό θα πολλαπλασιάζεται με κλιμακωτό συντελεστή ως εξής:

Capture_2

1.ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Στα φυσικά πρόσωπα, η ρύθμιση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους. Δηλαδή το ατομικό εισόδημα τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση ρύθμισης, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης, στα φυσικά πρόσωπα η ρύθμιση θα γίνεται με βάση το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Προσοχή ωστόσο γιατί αυτός ο συντελεστής μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών αυτού που οφείλει κατά μία εκατοστιαία μονάδα για ένα παιδί, κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες για δύο παιδιά και κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες για τρία παιδιά και άνω.

2.ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Στα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες η ρύθμιση χρεών υπολογίζεται από τον μέσο όρο των συνολικών ακαθάριστων εσόδων των τριών τελευταίων πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση φορολογικών ετών για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Με βάση τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα.

Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή:

#01 — Από 0,01 έως 1.000.000 ευρώ με συντελεστή 5%

#02 — Από 1.000.000,01 έως και 1.500.000 ευρώ με συντελεστή 7%

#03 — Από 1.500.000,01 ευρώ και άνω με συντελεστή 10%

Όσες οφειλές βεβαιωθούν έπειτα από αίτηση, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, θα έχουν τη δυνατότητα, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους, να ρυθμίζονται με τους εξής τρόπους:

Ρύθμιση 2 έως 24 δόσεων έως και 48 μηνιαίες δόσεις:
— για οφειλές από φόρο κληρονομιών
— για οφειλές από φορολογικό έλεγχο
— για τελωνειακό έλεγχο

∆ΩΡΟ ΜΙΑ ∆ΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ
Όσοι οφειλέτες είναι συνεπείς στη ρύθμιση μέχρι το τέλος απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με μία δόση ή με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των τόκων που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της οφειλής που έχει ρυθμιστεί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΣΤΙς 23/11