ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Κύριε Αυτιά, αγαπητοί φίλοι στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Ο λόγος που επικοινωνώ είναι οι επικουρικές συντάξεις στον ΕΦΚΑ. Εχω κατάθεση από 17/11/2015, αλλά με το Νόμο Κατρούγκαλου λόγω διαδοχικής ασφάλισης (λες και δουλέψαμε λιγότερο από τη μια δουλειά στην άλλη) ξεκινάει η σύνταξή μου και η γήρατος από τον Μάρτιο του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα έχω πάρει τη γήρατος, αλλά η επικουρική είναι στα αζήτητα. Εγώ όμως καθημερινά πρέπει να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου… ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Εφορία. Κάντε κάτι, αναδείξτε το πρόβλημά μας, μόνον εσείς μπορείτε. Ευχαριστώ πολύ. Μιχάλης Μ. – Κρήτη.

Αγαπητέ φίλε, η κυβέρνηση διά του κ. Βρούτση έχει πει για σταδιακή χορήγηση των επικουρικών και ολοκλήρωση εντός διετίας. Ελπίζω να το καταφέρουν.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Συγχαρητήρια στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και ευχαριστούμε, Γιώργο, για την ενημέρωση που μας δίνεις. Μία ερώτηση σχετικά με τον νέο Φορολογικό για το πλαστικό χρήμα. Έχω ιδιόκτητο σπίτι, στο οποίο φιλοξενώ τη μητέρα μου. Έχω εισόδημα μόνον από ενοίκια 15.000 ευρώ τον χρόνο, για τα οποία πληρώνω φόρο 3.400 ευρώ, ενώ παράλληλα πληρώνω ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ (έχω ψιλές κυριότητες) ετησίως. Η μητέρα μου έχει εισόδημα από σύνταξη 8.500 ευρώ και από ακίνητα 34.500 ευρώ, για τα οποία πληρώνει φόρο 12.500 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 900 ευρώ (έχει επικαρπίες). Θέλω να ρωτήσω τι θα πρέπει να πληρώνω με πλαστικό χρήμα, με βάση το νέο νομοσχέδιο, εγώ, και τι η μητέρα μου (πάνω από 70 χρόνων). Αν είναι 4.500 για εμένα και 13.000 (έστω και χωρίς κάρτα) για τη μητέρα μου, με βάση το 30%, το θεωρώ εξωπραγματικό για ένα νοικοκυριό 2 ατόμων που μοιράζονται τα έξοδα. Επίσης, εγώ κάνω προαιρετική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και πληρώνω κάθε χρόνο 3.000, τα οποία δεν υπολογίζονται σε μείωση του εισοδήματος. Ζ.Α. – Κέρκυρα.

Είναι από τα φλέγοντα θέματα του νέου Φορολογικού. Έχουν υποσχεθεί διευθέτηση του θέματος, οπότε να αναμένουμε την οριστική λύση. Νομίζω ότι υπάρχουν αδικίες που πρέπει τώρα να διορθωθούν, ιδίως για όσους δούλεψαν σκληρά να κάνουν περιουσία.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ
Καλημέρα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και τον Γιώργο μας! Θα ήθελα να ρωτήσω για ένα θέμα σοβαρότατο, για το οποίο δεν γίνεται λόγος. Με όλους εμάς που με μία μονοκονδυλιά μας μείωσαν μέχρι εξαφανίσεως το λεγόμενο ΕΚΑΣ, τι γίνεται; Επαιρνα σύνταξη, μαζί με τα 220 ευρώ του ΕΚΑΣ, 720 ευρώ σύνολο, και τώρα παίρνω 504 ευρώ. Μου έκοψαν δηλαδή 216 ευρώ χωρίς καμία εξήγηση. Αναρωτήθηκε κανείς πώς θα ζήσω εγώ και η σύζυγός μου με 500 ευρώ τον μήνα; Και όχι μόνον αυτό. Από τη μείωση αυτή άφησαν υπόλοιπο 5 ευρώ και έτσι στα χαρτιά φαίνεται ότι συνεχίζω να παίρνω ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα για τα φάρμακα που παίρνω να πληρώνω το 10% της αξίας τους, ενώ κανονικά θα τα έπαιρνα δωρεάν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε απάντηση. Γ. Ν. – Καρδίτσα.
Το ΕΚΑΣ τελείωσε οριστικά το καλοκαίρι του 2015 με το Μνημόνιο Τσίπρα, το τρίτο Μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Περιμένουμε να δούμε, να αξιολογήσουμε, να κρίνουμε και να δράσουμε. Όσο για το ότι σας εμφανίζουν να παίρνετε το ΕΚΑΣ, παρεμβαίνουμε αμέσως.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΑΕΕ
Κύριε Αυτιά, αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας στην αλλαγή ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του ΟΑΕΕ, ώστε να καλύπτονται φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στο τέλος του μηνός. Απευθύνομαι και πάλι προς εσάς σχετικά με την πάγια ρύθμιση χρεών προς την Εφορία. Αν κατάλαβα καλά, η αναμενόμενη αύξηση σε 24 δόσεις θα ισχύσει για χρέη του 2020 και μετά. Σας παρακαλώ, αν μπορείτε να αναδείξετε το θέμα για την αντιμετώπιση των βεβαιωθέντων χρεών του 2019, δεδομένου ότι η ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων θα δημιουργήσει πάλι πρόβλημα αποπληρωμής τους, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η υπαγωγή στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων μας έχει επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις. Έτσι θα έχουμε μεγάλη οικονομική δυσκολία στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεών μας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Δημήτρης Κ. – Πειραιάς.

Ευχαριστούμε θερμά! Προχωράμε και για τη λύση του δεύτερου θέματός σας.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Φίλοι των «Παραπολιτικών» και αγαπητέ Γιώργο. Υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορεί για κάποια χρόνια να έχουν καλά έσοδα και να υποχρεούνται να πληρώσουν υψηλές εισφορές. Κάποιες άλλες χρονιές τα έσοδα από το επάγγελμα μπορεί να είναι μειωμένα, αλλά μπορεί να έχουν έσοδα από αλλού, π.χ. ενοίκια, και να μπορούν και να θέλουν να πληρώσουν υψηλές εισφορές για να έχουν καλύτερη σύνταξη. Αυτό το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί αν στο νέο Ασφαλιστικό απελευθερωθούν οι εισφορές προς τα πάνω, δηλαδή να υπάρχει ένα κατώτατο υποχρεωτικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ο ασφαλισμένος, αλλά, αν θέλει και μπορεί, να καταβάλλει και περισσότερα. Π.χ., εγώ φέτος είχα έσοδα από το επάγγελμα 30.000 και 15.000 ευρώ από ενοίκια, λογικό είναι να πληρώσω μεγάλο ασφάλιστρο (Υψηλή Κλάση), που σημαίνει και υψηλή σύνταξη. Αν του χρόνου για διάφορους λόγους τα έσοδα από το επάγγελμα πέσουν στα 15.000, θα μειωθούν και οι εισφορές, θα πέσω στη Χαμηλή Κλάση, έτσι δεν είναι; Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί και η τελική σύνταξη. Γιατί όμως να γίνει αυτό, τη στιγμή που έχω έσοδα από τα ενοίκια και μπορώ να πληρώσω μεγαλύτερο ασφάλιστρο και να παραμείνω στην Υψηλή Κλάση; Αυτό λύνεται αν στο νέο Ασφαλιστικό απελευθερωθούν οι εισφορές προς τα πάνω. Να μπορεί κάποιος να επιλέγει Υψηλότερη Κλάση, αν θέλει να έχει υψηλότερη σύνταξη. Θα μπορούσες αυτό να το συζητήσεις με τους υπουργούς και να αποσπάσεις κάποια απάντηση; Σε ευχαριστώ πολύ. Δ.Τ. – Θεσσαλονίκη.

Μάλλον πάμε σε σταθερή εισφορά 220 ευρώ ως αρχή και μετά ό,τι θέλεις δίνεις σε άλλη κλάση, ώστε να λαμβάνεις και την αντίστοιχη ανταποδοτική. Θα το δούμε.

ΔΟΑΤΑΠ
Ευχαριστώ την ενημέρωση των «Παραπολιτικών». Αγαπητέ Γιώργο, ολοκληρώνοντας το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό μου σε αγγλικό Πανεπιστήμιο, το οποίο αναγνωρίζεται από το ΔΟΑΤΑΠ, το κατέθεσα στον ΔΟΑΤΑΠ προς αναγνώριση τον Απρίλιο του 2016. Δέκα ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης ενημερώθηκα μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αίτησης ότι ο φάκελός μου ήταν πλήρης και ότι είχε ολοκληρωθεί το σχετικό βήμα της αίτησης. Εκτοτε, καμία πρόοδος! Εδώ και 3 χρόνια, δηλαδή, δεν έχει προχωρήσει η αίτησή μου στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι η συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής του οργανισμού, η οποία επικυρώνει τη σχετική εργασία αναγνώρισης των πτυχίων από τους υπαλλήλους του οργανισμού. Ως εκ τούτου, μπορείτε να καταλάβετε πόσο άδικο είναι για όλους εμάς τους νέους με οικογένεια που δεν μπορούμε να «αποδείξουμε» στο κράτος ότι κατέχουμε ισότιμους τίτλους με τους κρατικούς. Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω να αναδείξετε το εν λόγω θέμα, ελπίζοντας να τελειώσει αυτή η ιδιότυπη ομηρία μας! Είμαι στη διάθεσή σας για όποια στοιχεία χρειαστείτε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Χ. Αθηνά – Λάρισα.

Το ερευνούμε αμέσως και επικοινωνούμε πάλι!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 16/11