Στο πραγµατικό εισόδηµα το 30% των αποδείξεων και όχι στο τεκµαρτό λοιπόν! Κίνηση πρώτη... Τα πάντα τα αγοράζουµε µε κάρτα! Χορηγούµε κάρτα σε όλα τα µέλη της οικογένειας. ∆ηµιουργούµε παράπλευρους λογαριασµούς για περισσότερες κάρτες, αν έχουµε πολλά παιδιά. Οπου βρεθούµε και σταθούµε, δείχνουµε την κάρτα και αγοράζουµε!

Στο µεταξύ, ένας πραγµατικός γρίφος που επρόκειτο να δηµιουργηθεί µε τις αποδείξεις τελικά πάλι µε παρέµβαση Μητσοτάκη λύθηκε!

Αναλυτικά:
1ον. Ο υπολογισµός του 30% των συναλλαγών µε κάρτα θα γίνεται µε βάση το πραγµατικό και όχι το τεκµαρτό εισόδηµα.

2ον. Στο πλαφόν προβλέπεται ειδική ρύθµιση για ειδικές κατηγορίες φορολογουµένων που έχουν αντικειµενική αδυναµία να συγκεντρώσουν το απαιτούµενο ποσοστό (30%).

Το νέο σχέδιο εξαιρεί από την υποχρέωση συλλογής e-αποδείξεων:
 Οσους είναι άνω των 70 ετών.
 Τα άτοµα µε αναπηρία 80% και άνω.
 Φορολογούµενους που κατοικούν σε χωριά µε πληθυσµό έως 500 κατοίκους, ή νησιά µε πληθυσµό έως 3.100 κατοίκους και τους στρατευµένους. Βγάλτε και διπλή κάρτα, αγοράζετε τα πάντα µε κάρτες και πιέζετε για κάρτα παντού! Μόνον έτσι θα λύσετε το πρόβληµα του έξτρα φόρου που θα υψωθεί µπροστά σας.

Να δούµε τι ισχύει για το 2019 και τι το 2020:
1. Για το 2019, µισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να πραγµατοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωµές στο 10%, έως 10.000 ευρώ εισοδήµατος. Από 10.000 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό είναι 15% και για το τµήµα του εισοδήµατος από 30.000 και άνω το ποσοστό είναι 20%.

2. Για το 2020 θα υπάρχει η υποχρέωση όλων των φορολογουµένων να καλύπτουν το 30% του εισοδήµατός τους µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, µε ποινή φόρου στο 22% για το ποσό που δεν καλύπτεται.

3. Όσοι έχουν δαπάνες στο 60% των εσόδων, δηλαδή δάνεια κ.λπ., τότε µε την κάρτα θα ισχύουν πληρωµές στο 20%. Οι φορολογούµενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγµατικού εισοδήµατος µε δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, εξοφληθείσες µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής. Προϋπόθεση όµως για να ισχύσει αυτό το µειωµένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής.

4. Όλοι οι µισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούµενοι και φορολογούµενοι µε εισοδήµατα από ενοίκια ακινήτων θα πρέπει να πραγµατοποιήσουν εντός του έτους 2020 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου µε το 30% του ετήσιου ατοµικού, πραγµατικού εισοδήµατός τους.

5. Από το 30% εξαιρούνται οι άνω των 66.667 ευρώ εισοδήµατος. Γι’ αυτούς προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών.

6. Σε όποιον έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασµός, το απαιτούµενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

∆ΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ: Αγορές τροφίµων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασµάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητας, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, καθώς και τα έξοδα για πληρωµές λογαριασµών ∆ΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

∆ΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ: Ενοίκια, δάνεια, φόροι και τέλη υπέρ του ∆ηµοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταµιευτικών και επενδυτικών προϊόντων.

forologia

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 16/11