Χρήσιμα tips για τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος μέσα από τη σωστή χρήση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών μπορούν να πετύχουν χιλιάδες νοικοκυριά. Σχετικές συμβουλές παρέχει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σύμφωνα με το οποίο οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυνατόν να μειωθούν μέσα από απλές κινήσεις. Για παράδειγμα, ρυθμίστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα σε θερμοκρασία κάτω των 50 βαθμών Κελσίου, εφαρμόζετε σωστά τις μαγειρικές συσκευές στις εστίες τους, τηρείτε τις ορθές αποστάσεις του ψυγείου από άλλες ηλεκτρικές συσκευές, χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου κ.λπ.

ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ - ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ

Μη ρυθμίζετε τον θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα πάνω από τους 50 °C. Ανάψτε τον θερμοσίφωνά σας όσο και όταν χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό, και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα. Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ενός ηλεκτρικού για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό, με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος). 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

1.Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20%-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30%-60% ρεύμα και 80% χρόνο.

2.Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

3.Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και τον φούρνο.

ΨΥΓΕΙΑ-ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ

1.Το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μάς δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοσή του. Επιλέξτε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

2.Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.

3.Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

4.Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης να είναι 7 °C και του καταψύκτη στους –18 °C. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.

5.Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.

6.Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

7.Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετέ το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.

8.Μη βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνιστάται και για λόγους υγείας).

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

1.Επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή.

2.Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60 °C όσο και στους 90 °C και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40 °C. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία. N

3.Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη την ποσότητα που χωράει (συνήθως 5 - 6 κιλά ρούχα).

4.Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.

5.Συνδέστε τον ηλιακό θερμοσίφωνα (εάν έχετε) με το πλυντήριό σας για ζεστό νερό.

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ

Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα.

ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΕΣ

Πριν αγοράσετε μια συσκευή, ενημερωθείτε για την κατανάλωσή της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, γι’ αυτό όποτε μπορείτε προτιμήστε τις. Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κ.λπ., όταν δεν τα χρειάζεστε. Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από τον διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.