Αιφνιδιαστική έφοδο στα κεντρικά γραφεία των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank πραγματοποίησαν κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία είχαν εισαγγελική άδεια και σκοπός του ήταν να αναζητήσουν στοιχεία που θα αποδείκνυαν την ενδεχόμενη συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για την επιβολή των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό στο παρελθόν, που η Επιτροπή Ανταγωνισμού εισβάλλει με οργανωμένο και μαζικό τρόπο σε διοικήσεις των τραπεζών, που έως τώρα έμοιαζαν με άβατο για το κράτος.

Η αιφνιδιαστική έφοδος των κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, - αποτελούμενα από 120 περίπου άτομα - ήταν ταυτόχρονη και στις τέσσερις παραπάνω τράπεζες.

«Είμαστε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα ελέγξουμε τα αρχεία σας. Αφήστε τον υπολογιστή σας ανοιχτό και βγείτε από το γραφείο σας και μόλις τελειώσουμε θα σας ειδοποιήσουμε», ήταν τα πρώτα λόγια των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς τους γενικούς διευθυντές και τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, μη αφήνοντας τους το περιθώριο να κάνουν την παραμικρή κίνηση και κυρίως να ενημερώσουν άλλους συναδέρφους τους, τους οποίους επρόκειτο να «επισκεφτούν».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στα γραφεία των τραπεζών, τα μέλη των κλιμακίων ζήτησαν από τους υπαλλήλους και τα ανώτατα στελέηχη να μην αγγίξουν απολύτως τίποτε και να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους, ενώ απαγόρευσαν την επικοινωνία με τους υπόλοιπους ορόφους.

Οι ελεγκτές ζήτησαν και πήραν έγγραφα -με τις τράπεζες να ανταποκρίνονται άμεσα-, ενώ έρευνα πραγματοποιήθηκε ακόμη και σε προσωπικά αντικείμενα στελεχών, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες!

Στη συνέχεια, έκαναν «φύλο και φτερό» τους υπολογιστές και άρχισαν να αντιγράφουν όλα τα αρχεία από τους τους σκληρούς δίσκους, ενώ για περαιτέρω έλεγχο πήραν μαζί τους στοιχεία. 

Τα μέλη των κλιμακίων ζήτησαν από τα στελέχη και τους συμβούλους στοιχεία, που αφορούσαν στο ζήτημα των χρεώσεων και η σχετική έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι, ενώ οι τράπεζες παρείχαν άμεσα όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες παρείχαν άμεσα όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

Για να αποδειχθεί, πάντως, τυχόν κοινή πρακτική από τις τράπεζες, θα πρέπει να εντοπισθεί υλικό που να αποδεικνύει συναντήσεις των στελεχών τους και συνεννοήσεις για το ζήτημα.