Το σχέδιο «Ηρακλής» για τη συστημική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζών φαίνεται ότι απασχολεί τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα αξιοποιήσουν το σχέδιο «Ηρακλής», αφού δόθηκε και το «πράσινο φως» με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα οφέλη από την ένταξή του στο σχέδιο που προβλέπει την κρατική εγγύηση ύψους 9 δισ. ευρώ για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έως 30 δισ. ευρώ αναφέρθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη με τους τραπεζίτες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Από την πλευρά τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών τόνισαν ότι το βήμα είναι θετικό, ωστόσο περιμένουν να δουν τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου και εν συνεχεία να μετρήσουν τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου.

Οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι θα περιμένουν και την αξιολόγηση που θα κάνει στον «Ηρακλή» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το εποπτικό όργανο της κεντρικής τράπεζας θα δώσει δείκτη μηδενικού ρίσκου (zero risk weighted radio) για τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.

Στο σχέδιο «Ηρακλής» τα κόκκινα δάνεια

Αν το σχέδιο που έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν – και ο εφαρμοστικός νόμος βρίσκεται στο τελικό του στάδιο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους -, πάει καλά, σχεδιάζεται και δεύτερη φάση του προκειμένου τα ποσοστά των NPLs να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε πρώτη φάση, ο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από το περίπου 40% του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLs), που φθάνουν σήμερα τα 75,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει 200 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό.

Με βάση το σχέδιο, οι τράπεζες θα μεταφέρουν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού 30 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια (με την τιμή μεταφοράς να εκτιμάται περίπου στα 11 δισ. ευρώ), ενώ κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια θα τα πωλούν σε επενδυτές και το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται (με 9 δισ. ευρώ) τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior bonds) που θα εκδίδουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια, αν βέβαια αξιολογηθούν με «ΒΒ-».

Το σχέδιο «Ηρακλής», εφόσον λειτουργήσει, θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα εμβαθύνει τη δευτερογενή αγορά NPLs, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες σε μια παγκόσμια οικονομία που υποφέρει από χαμηλές αποδόσεις.