Κοινό εθνικό στόχο τόσο για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MYTILINEOS, Ευάγγελο Μυτιληναίο, αποτελεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο της εταιρείας, που θα έχει ολοκληρωθεί το 2021 στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.
τελετη_θεμελιωσης_8


Το μεγάλο όραμα είναι μέχρι το 2028 να έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα. Ετσι, η MYTILINEOS, κάνοντας ακόμη ένα βήμα στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (λιγνίτης, άνθρακας), φέρνει το φυσικό αέριο, το οποίο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα. Σημαντικό στοιχείο είναι το ότι ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει το ποσοστό παραγωγής «καθαρής» ενέργειας της χώρας και από 20% που είναι σήμερα θα φθάσει το 35% έως το 2030, κάτι που υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας για το νέο εργοστάσιο.

Το νέο μεγάλο στοίχημα του ισχυρού παίκτη της Ενέργειας πλαισιώνεται από την τεχνολογία της General Electric (GE), με την οποία θα συνεργαστεί για να φέρει στην Ελλάδα τον πρώτο αεριοστρόβιλο HA, με το κόστος να υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό αεριοστρόβιλο, που τροφοδοτεί τον πιο αποτελεσματικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου θα ενταχθεί στην “αφρόκρεμα” της Η-class. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826 MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, καθιστώντας το το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Στην GE είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην προώθηση της “καθαρής” ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα», σχολιάζει σχετικά με τη νέα μονάδα ο Michael Rechsteiner, CEO και Αντιπρόεδρος της GE Power Services Europe.

GE_Infogrpahic


Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στη συνολική επέκταση της εταιρείας στον τομέα των ΑΠΕ-Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των χωρών όπου έχει παρουσία η εταιρεία και στις 5 ηπείρους, τόνισε τη σημαντικότητα του φυσικού αερίου στη στρατηγική της εταιρείας, του «καυσίμου-γέφυρα», όπως συνηθίζεται να λέγεται, μεταξύ του κάρβουνου και της καθαρής ενέργειας των Ανανεώσιμων Πηγών.

«Η περιβαλλοντική στροφή για τη βιομηχανία είναι μονόδρομος. Αναλαμβάνω παράλληλα και την πρωτοβουλία, με την ιδιότητά μου ως αντιπροέδρου του ΣΕΒ, να ξεκινήσουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλα τα μέλη μας, αλλά και για την κοινή γνώμη. Η σύμπραξη είναι ουσιώδης – όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε», δεσμεύτηκε και ξεκαθάρισε πως, «αν η νέα βιομηχανική επανάσταση δεν είναι “πράσινη”, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, έρευνα, καινοτομία. Η υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric, που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει ως την πιο αποδοτική στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα, η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά και ανθρακικά εργοστάσια κατά 70%».

mytil_parapolitika


H Εταιρεία MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου και Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ, και απασχολεί περισσότερους από 3.380 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com