Θετικές είναι οι Βρυξέλλες στη χρήση των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις, σύμφωνα με ενημέρωση αξιωματούχου της ευρωζώνης, ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

 Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο καινούριος εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε συνοπτικά στο EuroWorking Group τα σχέδια της κυβέρνησης. Η χρήση των κερδών των ελληνικών ομολόγων, διευκρίνισε, επιτρέπεται από το πρόγραμμα.

 Πάντως, κατά το EWG δεν τέθηκε ζήτημα πρωτογενών πλεονάσματων. «Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της», είπε.

 Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος εξέφρασε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σχετικό αίτημα, κάτι που έγινε αποδεκτό με ουδέτερο ή και θετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μέλη. Όπως προσέθεσε, το EWG αναμένει το επίσημο αίτημα προκειμένου να το εξετάσει.

 

Σημειώνεται, τέλος, στo Eurogroup της Παρασκευής, το πρώτο στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει, ως είθισται, μια παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική πολιτική.