Στις δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις για τη διάσωση τη ΔΕΗ αναφέρονται κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που διατυπώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

«Υπόλογοι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη ΔΕΗ είναι εκείνοι που έφεραν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την κατάρρευση της ΔΕΗ» υπογράμμισε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, η Επιχείρηση είχε κέρδη 90 εκατ. ευρώ και το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με ζημιές 900 εκατομμύρια.

Όσο για τη χρηματιστηριακή αξία της: Τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 1,9 δισ. ευρώ και σήμερα είναι μόλις 0,3 δισ. ευρώ. Το 2014 είχε περίπου 2 δισ. κεφαλαιοποίηση, ενώ πριν τις Ευρωεκλογές είχε πέσει περίπου στο 1/7. Και τα ληξιπρόθεσμα της είχαν υπερτριπλασιαστεί.

Σχετικά με τα νέα τιμολογια που ανακοινώθηκαν, σημειώνεται ότι η μόνη επιβάρυνση για τους καταναλωτές είναι η μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς, από 10% σε 5%.

Για τη σωτηρία της ΔΕΗ απαιτούνταν δύσκολες αποφάσεις, αλλά και συμμετοχή όλων των πλευρών. Οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να έχουν έκπτωση κατά μέσο όρο 30%, έναντι της προνομιακής έκπτωσης του 75%.

Για τη σωτηρία θα συμβάλλουν επίσης η βιομηχανία, με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα, το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των ΥΚΩ και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με την κατάργηση των ΝΟΜΕ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιχείρηση θα κυνηγήσει πλέον τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ θα τιτλοποιηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.