Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει όσα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τους θεσμούς, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δίνουν ώθηση στις επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα σε καλή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση για την ελληνική οικονομία η Moody’s, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών της προοπτικών.

 Ο οίκος αξιολόγησης ταυτόχρονα σημειώνει πως αν η κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει, τότε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί πολύ πιο δραστικά σε σύγκριση με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις. Επιπλέον, οι ταχύτερες των προσδοκιών θετικές εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

 Η Moody’ s χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζει στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής, τονίζοντας μάλιστα ότι η απουσία επενδύσεων αποτελούσε έως σήμερα το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης.

 «Η κυβέρνηση έχει κινηθεί γρήγορα, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Ιουλίου καθώς και ένα σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 24% από τον επόμενο χρόνο και στο 20% το 2021. Ανακοίνωσε επίσης την πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου και την εκ νέου προσπάθεια αποπληρωμής του 1/3 των δανείων του ΔΝΤ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να οριστικοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένα της Αθήνας, σε ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο», σημειώνει ο οίκος.

 Όσο για την δυναμική της Ελλάδας όσον αφορά την πιστοληπτική της αξιολόγηση, η Moody’s σημειώνει ότι παρά τις σημαντικές θετικές εξελίξεις μέχρι σήμερα, η χώρα αναμένεται να παραμείνει για τα επόμενα χρόνια στην κατηγορία «B», εκτός και αν σημειωθούν σοβαρές βελτιώσεις σε ότι αφορά στην ισχύ των θεσμών της και στις οικονομικές της επιδόσεις.

 «Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν χαμηλές εκτός και αν επιταχυνθούν σε σημαντικό βαθμό οι επενδύσεις. Για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα προστατεύουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στη δημοσιονομική πειθαρχία», προσθέτει.

 Αναφορικά με την ανάπτυξη της οικονομίας η Moody's τοποθετεί τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 2,1% το 2019 και στο 2,5% το 2020