Βέβαιη ότι έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει happy end το σίριαλ του σχεδίου για το «ξεφόρτωμα» τουλάχιστον 16 δισ. «κόκκινων» δανείων εμφανίζεται πηγή που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συνέβη στις Βρυξέλλες και γιατί «κόλλησε» επί τόσους μήνες στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού το... αντίγραφο του ιταλικού μοντέλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, από τη στιγμή που η τιμολόγηση του κινδύνου, που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο για να εγγυηθεί τις τιτλοποιήσεις αυτών των προβληματικών δανείων, είναι συμβατή με τους κανόνες της αγοράς, οι ενστάσεις της Κομισιόν περί κρατικής ενίσχυσης αποσύρονται στο συρτάρι.

Το ακόμα πιο αισιόδοξο σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα ανεβάσει πάνω από τα 5 δισ. ευρώ το όριο των εγγυήσεων που προτίθεται να παράσχει, κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να «ξεφορτώσουν» έως και 25 δισ. ευρώ!

Αν όλα πάνε καλά, τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο όχι μόνο για τις πρώτες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, αλλά και για την αναβάθμιση του αξιοχρέου της χώρας!

Οπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές, οι αστερίσκοι για την ανάσχεση της οικονομίας που βάζουν οι οίκοι αξιολόγησης στις κατά τα άλλα θετικές εκθέσεις τους δεν είναι τυχαίοι, αφού είναι κοινή πεποίθηση των ξένων αναλυτών ότι, όσο οι τράπεζες παραμένουν ζόμπι, η επαρκής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδυτικών σχεδίων θα μένει όνειρο θερινής νυκτός.

Οσον αφορά το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην επενδυτική κοινότητα, δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα συνεχιστούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να «κουμπώσει» με το ιταλικό μοντέλο, καλύπτοντας και το άλλο μεγάλο θέμα των τραπεζών, τον όγκο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια.

 

Πηγή moneypro