Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτουν απίστευτα πράγματα για τον ΕΦΚΑ σε 18 σελίδες που φωτογραφίζουν τα αδιέξοδα του συστήματος. Κατά την άποψή τους, «ο συγκεκριμένος φορέας δεν υφίσταται παρά μόνο στο επίπεδο της εφαρμογής των άμεσων μνημονιακών υποχρεώσεων... Ο ΕΦΚΑ έως σήμερα απέτυχε πλήρως στους οργανωτικούς και υποτίθεται “αντιγραφειοκρατικούς” ιδρυτικούς του στόχους», δηλαδή:

-Απέτυχε να ενοποιήσει τα εντασσόμενα ταμεία.
-Η ανύπαρκτη ουσιαστικά ενοποίηση, η οποία κουκουλώνεται κάτω από την ενιαία ταμπέλα του ΕΦΚΑ, δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αφού η ψευδαίσθηση ότι κάθε υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει πρόσβαση σε όλα τα εντασσόμενα ταμεία ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες και υπαλλήλους.
-Δεν υπάρχει ακόμη ενιαία πλατφόρμα ασφαλιστικής ικανότητας.
-Η ενιαία εφαρμογή του Μητρώου, επειδή στήθηκε βιαστικά, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν με διπλές ή συγχωνευμένες εγγραφές με συνωνύμους.
-Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πολλές επείγουσες διαδικασίες, όπως έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, πρόσληψη σε εργασία, υποβολή ΑΠΔ, απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας κ.ά., δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. ºΗ ανεπάρκεια σε πλήρεις και ξεκάθαρες ηλεκτρονικές εφαρμογές, όπως, π.χ., αυτές που απαιτούνταν για το κοινωνικό μέρισμα, δεν δημιουργεί συνθήκες ίσων ευκαιριών για τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους μένουν «εκτός νυμφώνα», αν και το δικαιούνταν.
-Ο «πλεονασματικός» ΕΦΚΑ στηρίζεται στον κωδικό των «μικροεξόδων» για να καλύψει τις βασικότερες των αναγκών του.
-Προκαλούν πραγματικά θλίψη οι ελλείψεις ακόμα και των πλέον αναγκαίων μέσων και υλικών, όπως το εκτυπωτικό χαρτί, η μελάνη των εκτυπωτών κ.λπ.
-Εγκαταλείπουν στην τύχη τους υπηρεσίες-κολαστήρια, πολλές φορές καθ’ υπόδειξη «συμβούλων», «παρασυμβούλων» και υπηρεσιακών παραγόντων.
-Από τον Ιανουάριο του 2017 προειδοποιούσαμε ότι, με βάση τον -ανύπαρκτο- σχεδιασμό της διοίκησης και του υπουργείου, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να τηρηθεί.

«ΒΟΥΝΟ»

Ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνει τις 80.000 (δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου). Παραμένουμε σε αυτό το συγκεντρωτικό μέγεθος, στο οποίο καταφέραμε να φτάσουμε με εντελώς εμπειρικό τρόπο και με τη βοήθεια των συναδέλφων, διότι, δυστυχώς, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ -με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης- είναι «χειραγωγημένα». Η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική στο ΓΛΚ. Οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων Δημοσίου και δήμων ξεπερνούν αυτήν τη στιγμή τα δύο έτη.

Με τον ίδιο εμπειρικό τρόπο που κινηθήκαμε στον ΕΦΚΑ, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τις συντάξεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση: 15.000 εκπαιδευτικοί, 7.500 δήμοι - νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικοί και τουλάχιστον 15.000 από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης είναι άγνωστος, ενώ αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι μια απλή μεταβίβαση σύνταξης (θανάτου) απονέμεται τουλάχιστον έναν χρόνο μετά. Η κατάσταση είναι τόσο τραγελαφική που, ενώ λίγο πριν από τις ευρωεκλογές αποφασίστηκε η δημιουργία «κλιμακίων» για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων -υπήρξε και το γνωστό ζήτημα με την επταήμερη εργασία-, ξέχασαν να ανανεώσουν τις αποσπάσεις των 50 συναδέλφων στη συγκεκριμένη Διεύθυνση!

Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων Δημοσίου και δήμων είναι «στο κόκκινο», καθώς οι υπάλληλοι του τ. ΟΠΑΔ συνταξιοδοτούνται ή ακολουθούν το γενικό κύμα φυγής από τον ΕΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ και τους άλλους φορείς µε την κινητικότητα. Οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το ∆ηµόσιο και τους δήµους στα υποκαταστήµατα του ΕΦΚΑ αντιµετωπίζουν τα αποτελέσµατα της µετάπτωσης των Μητρώων του ΙΚΑ στον ΕΦΚΑ, όπου έχουν χαθεί τα στοιχεία που είχαν επικαιροποιηθεί κατά την προηγούµενη µετάπτωση από τον τέως ΟΠΑ∆ στο ΙΚΑ, µε αποτέλεσµα να εµφανίζονται πολλές διπλοεγγραφές ή η παλαιότερη εικόνα των ασφαλισµένων ως σηµερινή, µε ό,τι σηµαίνει αυτό για την ταλαιπωρία των ασφαλισµένων και των συναδέλφων.

Οι πληρωµές των ασφαλισµένων, των συνταξιούχων για αναδροµικά και των παρόχων για ληξιπρόθεσµες οφειλές συνέχεια αναβάλλονται, λόγω του «σφιχτού» προϋπολογισµού του ΕΦΚΑ, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µια ιδιότυπη στάση πληρωµών. Τα έσοδα δεν ελέγχονται, λόγω κατάργησης της αρµοδιότητας και µη ανάληψής της από τη ∆ιεύθυνση Εσόδων Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Σύµφωνα µε στοιχεία του ίδιου του Ταµείου, στις 30/4/2019 οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεµότητα ήταν 87.504 και τα εφάπαξ 20.614. Οι συνάδελφοι εκφράζουν, βέβαια, τις επιφυλάξεις τους, τονίζοντας επίσης ότι οι αριθµοί των καθυστερούµενων συντάξεων τόσο στην επικουρική όσο και στο εφάπαξ είναι «πλασµατικοί», αφού, εκτός των άλλων, δεκάδες χιλιάδες αιτήµατα δεν εµφανίζονται επειδή εκκρεµεί η έκδοση της κύριας σύνταξης. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, το 2018 έγιναν κατασχέσεις σε 816.721 τραπεζικούς λογαριασµούς για χρέη προς το ∆ηµόσιο, 1.168.438 φορολογούµενοι υπέστησαν αναγκαστικά µέτρα είσπραξης έναντι 1.050.077 το 2017, διπλασιάστηκαν οι εγγραφές υποθηκών σε ακίνητα πολιτών που έχουν χρέη προς την Εφορία, ο αριθµός των πολιτών που έχουν οφειλές στην Εφορία παραµένει σταθερά πάνω από 4.000.000 και το σύνολο των οφειλών των πολιτών προς την Εφορία ξεπερνά τα 104 δισ. ευρώ, εκ των οποίων µόνο ένα ποσό της τάξης των 3,69 δισ. ευρώ βρίσκεται σε ρύθµιση.