Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται οι προσφορές για το νέο 7ετές ομόλογο, γεγονός που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Parapolitika.gr, οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο να διαμορφώνεται και κάτω από το 2% από 2,1% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.


Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Καθοριστικό στοιχείο για τη σημερινή έκδοση είναι όχι μόνο το επιτόκιο δανεισμού αλλά και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα λάβουν το νέο 7ετές ομόλογο.

Να καλυφθεί δηλαδή κατά το δυνατόν περισσότερο από θεσμικά χαρτοφυλάκια μακράς πνοής αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα κερδοσκοπικά funds.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του.

Το Bloomberg για την έξοδο

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν χάνει χρόνο. Μόλις εννέα μέρες μετά τη νίκη των εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να προχωρήσει -με χαμηλές αποδόσεις για το ελληνικό χρέος- να πουλήσει ένα νέο επταετές ομόλογο την Τρίτη» μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «η κίνηση έρχεται προτού η νέα κυβέρνηση ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας για τον προϋπολογισμό του 2020 και το νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει φιλόδοξη φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει το βάρος για τους φορολογούμενους και θα συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων».