Σε βραδυφλεγή βόμβα έχει μετατραπεί η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη κρατική επιχείρηση της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου τα οικονομικά της καταρρέουν ένα τα χρέη που βρίσκονται δικαστική εκκρεμότητα με όσους τα διεκδικούν φτάνουν αστρονομικά ποσά που δεν μπορεί να «σηκώσει» η επιχείρηση.

 Η οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης ενημέρωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές τα προβλήματα που δημιουργούνται καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες τους έθεσε θέμα δυνατότητας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

 Το πρώτο τρίμηνο φέρεται να έχει κλείσει με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ ακολουθώντας τις ζημιές κοντά 1 δισ. ευρώ για το 2018.

 Αυτή τη στιγμή γίνεται «αγώνας δρόμου» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων.

 Κίνδυνος χρεοκοπίας

 Την ίδια στιγμή, ο ο Γιώργος Μπίτζας πρόεδρος της ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ) μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7, ανέφερε πως "Στα 2,5 - 3 δις έχουν φτάσει τα χρέη προς τη ΔΕΗ".  Ο κ. Μπίτζας είπε ότι οι οφειλές ξέφυγαν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -κατά τον ίδιο- δόθηκε η εντύπωση στους πολίτες ότι ακόμη και αν δεν πληρώνουν, δεν θα κοπεί το ρεύμα.

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, συνδυαστικά με την στρατηγική κατάργησης των μονοπωλίων.

"Αν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει όλη η χώρα" σημείωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για φιέστες που γίνονται και χορηγίες που δίνονται, οι οποίες -όπως είπε- είναι αδιανόητες για τη δεινή οικονομική θέση της επιχείρησης.

"Νοικιάσανε τσάρτερ για να πάνε στην Ιταλία και να εγκαινιάσουν έργο που έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια" κατήγγειλε.

  

ΔΕΗ: Η επιχείρηση είναι εύρωστη

  Λίγη ώρα μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και την κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ (σημείωσε πτώση 17,32%) η διοίκηση της εταιρείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την αποκάλυψη των πολύ αρνητικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της εταιρείας.

 Στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν οριστικοποιηθεί(!) ότι δεν αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ, ότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι είναι οικονομικά εύρωστη!

 

Αναλυτικά η ΔΕΗ σημειώνει τα εξής:

 

  1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

 

  1. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.

 

  1. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.

 

  1. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

 

  1. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.