Είτε μέσω των δημοπρασιών στους διεθνείς οίκους (Christie’s, Sotheby’s, Philiips κ.α.), είτε μέσω funds και άλλων συναλλαγών στην ιδιωτική αγορά, οι παίκτες αγοράζουν και πωλούν έργα του Lichtenstein, βγάζοντας υψηλά κέρδη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Artprice, οι πωλήσεις έργων Τέχνης του Lichtenstein έχουν φτάσει να καταγράφουν έναν από τους υψηλότερους τζίρους στην αγορά, που ξεπερνά τα 200 εκατ. δολάρια!

Το 2015, σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, είχε σημειωθεί μία από τις πιο εκρηκτικές μεταπωλήσεις στην αγορά της συγκεκριμένης υπογραφής. Είχε αλλάξει χέρια το έργο με τίτλο «Nurse» (λάδι σε καμβά, 121,9x121,9 εκ.) που ο Lichtenstein είχε ζωγραφίσει το 1964. Η αξία του στα μέσα της δεκαετίας του ’90 κυμαινόταν μεταξύ 1 και 2 εκατ. δολαρίων.
nurse



Η άνοδος της αξίας στην εικοσαετία ήταν μία από τις πιο σημαντικές ειδήσεις στο παγκόσμιο χρηματιστήριο Τέχνης. Κατάφερε να πωληθεί στα 95,3 εκατ. δολάρια! Αυτό σημαίνει ότι το έργο έδινε στον κάτοχό του κάθε χρόνο απόδοση της τάξης του 25,60% (με ανατοκισμό), ενώ στην εικοσαετία το «χρυσοφόρο» asset σημείωσε απόδοση 9.430%. Εάν, δηλαδή, κάποιος το 1995 έβαζε τα λεφτά του (π.χ. 1,5 εκατ. δολάρια) σε μία προθεσμιακή κατάθεση σε τράπεζα, για να πάρει το 2015 95,3 εκατομμύρια θα έπρεπε να ζητήσει ετήσιο σταθερό επιτόκιο 25,60%, πράγμα που σήμερα φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το συγκεκριμένο έργο είχε προέλευση την γκαλερί του Leo Castelli. Αποτελεί έμπνευση από ένα αισθηματικό κόμικ μυθιστόρημα που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και που διηγείται τις περιπέτειες μιας νοσοκόμας ερωτευμένης με έναν γιατρό, τον Bob Sanders, και η οποία κινδυνεύει από τη συγκάτοικο και αντίζηλό της, Cora.

Εναν χρόνο μετά, το 2016, ένα έργο του με τίτλο «Nude Sunbathing», με διαστάσεις 147,6x152,4 εκ. και χρονολογία το 1995 (δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του) είχε βγει με μυστική κρατημένη τιμή εκτίμησης, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Οίκου Sotheby’s και του πωλητή. Πωλήθηκε προς 24 εκατ. δολάρια.
9761-Roy-Lichtenstein-Nude-Sunbathing-1024x991


Η ανοδική πορεία της αγοράς έργων του Lichtenstein, πέρα από τη θετική επίδραση που έχει στην ψυχολογία και το πορτοφόλι των επενδυτών, έκανε κι άλλο ένα καλό: τόνωσε σε μεγάλο βαθμό τη Μεταπολεμική Αμερικανική Τέχνη και κυρίως την κατηγορία της Ποπ/Κόμικ Αρτ.


Ενα άλλο σπουδαίο παράδειγμα είναι η μεταπώληση του έργου «I Can See the Whole Room...», ζωγραφισμένο το 1961. Είχε πουληθεί το 2011 μέσω Christie’s, διπλασιάζοντας την αρχική τιμή της εκτίμησής του και αγγίζοντας τα 43,2 εκατ. δολάρια!
I Can See the Whole Room WIKI PIC


Την ίδια χρονιά, μάλιστα, ένας άλλος πίνακας του Lichtenstein, με τίτλο «The Ring (Engagement)», είχε αγοραστεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, αγγίζοντας το ποσό των 41.690.000 δολαρίων.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com