Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΑΤ τα αποτελέσματα του 2ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού στη Στατιστική (European Statistics Competition), στον οποίο συμμετείχαν από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2019 οι δύο διακριθείσες ομάδες (Γυμνασίου και Λυκείου) του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού στη Στατιστική.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», διοργάνωσε το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2019 τoν 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και έχει στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μαθητών για τη στατιστική επιστήμη και να τους εξοικειώσει με την ορθή μεθοδολογία παραγωγής και χρήσης των Επίσημων Στατιστικών σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν νέες μεθόδους και εργαλεία για τη διδασκαλία της στατιστικής.

Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να δημιουργήσουν ένα βίντεο με θέμα «Europe reflected in statistics» στο οποίο, χρησιμοποιώντας επίσημα στατιστικά στοιχεία, παρουσίασαν τη χώρα ή την περιφέρειά τους σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
O πίνακας κατάταξης των ομάδων και για τις δύο κατηγορίες:

Σημαντική ήταν η διάκριση της ελληνικής ομάδας «Outlier» από το 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, που οι μαθητές Ευάγγελος Κάσσος και Χρήστος Μπαλακτσής υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας τους, κ. Παναγιώτας Κόγια, κατέκτησαν την 3η θέση στην κατηγορία ηλικιών 16-18 ετών.

Στην φωτογραφία της είδησης, ο πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος, με τους μαθητές και την καθηγήτρια της ομάδας «Outlier» κατά την βράβευσή τους.

Το βίντεο της ομάδας «Outlier» που κατέκτησε την 3η θέση στην Ευρώπη:

Η βράβευση των νικητών θα γίνει στις 11 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.