Μπορεί να δόθηκε 6μηνη παράταση στο Κτηματολόγιο, αλλά αυτή, κατά τον αρμόδιο υφυπουργό, είναι «κατά περίπτωση και μέχρι έξι μήνες!» Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, ζητάει από τους Ελληνες πολίτες «να σπεύσουν στα κτηματολογικά γραφεία των  περιοχών να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, γιατί, εάν εκπνεύσει αυτή η προθεσμία, τότε θα εμπλακούν σε μια διαδικασία πολλών εξόδων με τοπογράφους, δικηγόρους κ.λπ. και κινδυνεύοντας η περιουσία τους να πάει στο Δημόσιο.
«Εμείς δεν θέλουμε -είπε- η περιουσία να πάει στο Δημόσιο. Τι να τα κάνει το Δημόσιο; Εμείς θέλουμε να καλλιεργούνται. Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχει δοθεί. Η παράταση θα δοθεί εκτιμώντας τις συνθήκες».
Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στην Αθήνα τα οποία είναι δηλωμένα έχουν τη δυνατότητα έως τις 24 Ιουνίου να διορθώσουν τα λάθη.

Να δούμε τι απαιτείται να κάνετε: 

1. Η ανάρτηση γίνεται ηλεκτρονικά.
2. Δεν χρειάζεται να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης.
3. Ολη η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.
4. Μπείτε στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» με χρήση των κωδικών του Taxisnet, δείτε τι σας αφορά.
5. Αν δεν βρείτε σφάλμα, μην προχωρήσετε σε κάποια ενέργεια.
6. Αν βρείτε σφάλμα, προχωρήστε σε αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, αλλά πρέπει να πάτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης ή να στείλετε συμπληρωμένη αίτηση στο email ad@proanartisi-athina.gr.
7. Αν δεν θυμάστε αν στείλατε δήλωση στο Κτηματολόγιο, μπείτε στην εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», για να διαπιστώσετε αν έχει στείλει δήλωση.
8. Αν δεν βρείτε στοιχεία που αφορούν το δικαίωμά σας, απευθυνθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
9. Αν έχει απορριφθεί το αίτημα, τότε δείτε τι λάθος έγινε, γιατί μπορεί να απορριφθήκατε, αν δεν πληρώσατε το ειδικό τέλος.
10. Μαζί με την αίτηση, επισυνάπτετε έγγραφο που πιστοποιεί τη διόρθωση και την αποστέλλετε με e-mail στη διεύθυνση ad@proanartisi-athina.gr.
11. Αν δεν έχετε υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας, μπορεί να υποβληθεί δήλωση είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά, στο www.ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
12. Προσοχή. Το θέμα έχει δρόμο πολύ! Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν θα καταγραφούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, αν δεν γίνουν οι διορθώσεις στις προβλεπόμενες νέες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.
13. Σε περίπτωση που έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου, τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, αρκεί η συμπλήρωση της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων, στην οποία θα περιγράψετε το σφάλμα που διαπιστώσατε. Δεν είναι απαραίτητο να μεταβείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης, αλλά μπορείτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά με e-mail.
14. Αν αλλάξατε αστυνομική ταυτότητα, στείλτε το αντίγραφο της νέας ταυτότητας ηλεκτρονικά.
15. Αν υπάρχει σφάλμα στο ποσοστό συγκυριότητας, μαζί με το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων, στο οποίο περιγράφετε την αιτούμενη διόρθωση, επισυνάπτετε το έγγραφο της τροποποίησης της σύστασης.


pinakass

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ


Από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 συμβάσεις έχουν συλλεχθεί μόλις 1.842.941 δηλώσεις, εκ των οποίων το 16,60% ηλεκτρονικά. Πρωτιά συμμετοχής με 35,76% έχουν τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, 25,53% παίρνουν η Πρέβεζα, η Αρτα και η Λευκάδα, 17,87% η Αιτωλοακαρνανία, 17,45% η Αρκαδία, Σάμος, Ικαρία και Χίος 9,50%, λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Αχαΐα με 9,12%, η Βοιωτία και η Φωκίδα με 5,13%, καθώς και η Μαγνησία και οι Σποράδες με 3,21%. Από τους 544.682 πολίτες στην Αθήνα έκαναν δήλωση οι 4.500, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 ιδιοκτήτες ολοκλήρωσαν την αίτησή τους ηλεκτρονικά. Το 45% των συγκεκριμένων αιτήσεων αφορά διόρθωση
των προσωπικών στοιχείων (όνομα, διεύθυνση κ.λπ.) και το 15% αλλαγές στο είδος  δικαιώματος (ψιλή κυριότητα).


                                                                                                       *Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 1/6/2019