Η εσπευσμένη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% εξελίχθηκε σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες στις επιχειρήσεις του χώρου και είχε ως αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά οι καταναλωτές να πέσουν θύματα των αθέμιτων πρακτικών τους.

Στόχος της κυβέρνησης, πέρα από το γεγονός ότι ήθελαν να αλλάξουν την προεκλογική ατζέντα και να εξαγοράσουν μερίδα ψηφοφόρων, ήταν να ανακουφίσουν και την «τσέπη» των καταναλωτών αλλά όπως φαίνεται μόνο αυτό δεν έγινε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στον χώρο της εστίασης, οι επιχειρηματίες αύξησαν τις τιμές παράλληλα με την μείωση του ΦΠΑ, στερώντας με αυτό τον τρόπο τα οφέλη της μείωσης από τα νοικοκυριά.

Ενδεικτικό είναι ότι μία μερίδα πατάτες σε ταχυφαγείο με τον ΦΠΑ 24% κόστιζε 3 ευρώ. Μετά τη μετάπτωση του ΦΠΑ στο 13%, η τιμή θα έπρεπε να πέσει στα 2,58 ευρώ. Ωστόσο παραμένει στα τρία ευρώ με μειωμένο τον ΦΠΑ. Σε άλλη περίπτωση, το σουβλάκι με πίτα και γύρο κόστιζε 2,90 ευρώ με ΦΠΑ 24%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% κοστίζει και πάλι 2,90 ευρώ, αν και θα έπρεπε να είχε μειωθεί στα 2,64 ευρώ.

Σε άλλο κατάστημα, το καλαμάκι σουβλάκι πριν από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% κόστιζε 1,6 ευρώ, τιμή στην οποία και παρέμεινε, ενώ θα έπρεπε να είχε μειωθεί στο 1,47 ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν προχώρησαν σε μειώσεις, όπως άλλωστε πολλοί είχαν προειδοποιήσει με τη δικαιολογία ότι στο παρελθόν είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά και κάθε άλλη επιβάρυνση που έχει προκύψει από τη φορολογία, όπως επίσης και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) περίπου 7.500 προϊόντα, δηλαδή το 15% του αριθμού των ειδών που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ αφορά η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και στην εγκύκλιο που είχε δημοσιευθεί αναφερόντουσαν αναλυτικά τα προϊόντα που μετατάσσονταν στο 13%.

Παρά τις αλλαγές ο ΦΠΑ στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%).

Αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.