Οι πρόωρες εκλογές δημιουργούν θετικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα, αναφέρει η Goldman Sachs, με την οικονομολόγο Silvia Ardagna να εξηγεί πως η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας που καλύπτει τις αποπληρωμές ομολόγων έως και τα μέσα του 2021 είναι οι δύο βασικοί λόγοι πίσω από την έτσι και αλλιώς θετική στάση που τηρεί ο οίκος απέναντι στην Ελλάδα, από τα μέσα του 2018.

Μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα επιδράσει θετικά στην εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, αναφέρει η Goldman Sachs και θα οδηγήσει στη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Οι ευκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

«Κατά την άποψή μας, είναι λιγότερο πιθανό ότι η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει κάποιες από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, ο κίνδυνος για αύξηση του εργατικού κόστους, μείωση της ευελιξίας στην αγορά απασχόλησης και υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα περιοριστεί με μία κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ardagna.
Άλλωστε, οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τη δημοσιονομική δυναμική της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι θετικές και σύμφωνες με εκείνες της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο οίκος περιμένει ότι στις εκτιμήσεις της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα θα προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, θα διατηρήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ και θα έχει καλυμμένες τις λήξεις ομολόγων με το μαξιλάρι ρευστότητας έως και τα μέσα του 2021.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι κίνδυνοι για τη θετική στάση της Goldman Sachs απέναντι στην Ελλάδα εντοπίζονται α) σε ένα ενδεχόμενο χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα λόγω δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, β) σε ένα σενάριο χαμηλότερης ανάπτυξης που θα περιορίσει τη βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα φέρει λιγότερο ευνοϊκές επιτοκιακές εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους και γ) σε μία πιθανή κλιμάκωση των πιέσεων στα ομόλογα της Ιταλίας, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Πάντως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Goldman Sachs δηλώνει πιο επιφυλακτική απέναντι στις προοπτικές της Ελλάδας, καθώς τα ακόμα υψηλά χρέη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η κακή κατάσταση του χρηματοοικονομικού συστήματος και η ελλιπής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να περιορίζουν την ανάπτυξη.