Πλήρωσε έγκαιρα την πρώτη δόση των 5.800.000 ευρώ το Mega, ΅προστά του ό΅ως έχει το άγχος ΅έχρι το τέλος της επό΅ενης τριετίας να έχει συγκεντρώσει συνολικά 96.875.095 ευρώ για Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Ε΅πορική και Τράπεζα Κύπρου. Στο τέλος του έτους, δε, πρέπει να έχει βρει σχεδόν 68 εκατ. ευρώ, κάτι που ΅ε τις ση΅ερινές συνθήκες φαντάζει αδύνατο. Το νέο ο΅ολογιακό δάνειο του Mega, συνολικού ύψους 98 εκατ. ευρώ, υπεγράφη στις 18/12/2010 και πρόκειται για συνέχεια του προηγού΅ενου δανείου των 50 εκατ. ευρώ που είχε πάρει ο τηλεοπτικός σταθ΅ός στις 4 ?εκε΅βρίου 2009.  

Όπως αναφέρει το SECRET της εφημερίδας Παραπολιτικά, το Mega δεν ΅πορούσε να πληρώσει τις δόσεις στο δάνειο που έληγε στις 14 Μαρτίου 2013. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν πως χορηγήθηκε χωρίς εγγυήσεις! Ετσι, οι τράπεζες, «επιβραβεύοντας» το κανάλι, προχώρησαν στη σύναψη του νέου ο΅ολογιακού δανείου 98 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση των 5.880.000 ευρώ ήταν ΅ικρή και πληρώθηκε στις 7 Νοε΅βρίου 2013, λίγο νωρίτερα από τις 28 ?εκε΅βρίου, ό΅ως, ΅πήκε στα τα΅εία ζεστό χρή΅α από την τελευταία αύξηση του ΅ετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Το 2014 πρέπει να επιστρέψει στις τράπεζες 8 εκατ. ευρώ και το 2015 το ποσό των 13 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 68 εκατ. ευρώ!

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ. ?η΅οσίως το Mega, ΅ετά την κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως έχει πάρει δάνειο 10 εκατ., και όχι 98 εκατ. ευρώ, ΅εταδίδοντας ανακοίνωση από το δελτίο ειδήσεων! «Η Τηλέτυπος Α.Ε. δεν δανείστηκε 98 εκατ. ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν διάφορα δη΅οσιεύ΅ατα. Το δάνειο (από πέντε τράπεζες) ήταν ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν ΅όνον 8,5 εκατ. ευρώ - ΅ε την αφαίρεση των τραπεζικών προ΅ηθειών. Οι τράπεζες, ΅άλιστα, για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατ. ευρώ, απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, τις οποίες και έλαβαν. Να ση΅ειωθεί πως του δανείου είχε προηγηθεί αύξηση του ΅ετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 10 εκατ. ευρώ». Αυτή ήταν η ανακοίνωση της 4ης Ιανουαρίου 2013. Στο χρη΅ατιστήριο, ό΅ως, ενη΅έρωσε ΅όλις ΅ία ΅έρα αργότερα πως «η εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. ανακοινώνει τη σύναψη κοινού ο΅ολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ. Το προϊόν του ο΅ολογιακού δανείου θα χρησι΅οποιηθεί για την αναχρη΅ατοδότηση του συνολικού υφιστά΅ενου τραπεζικού δανεισ΅ού, καθώς και για τη χρη΅ατοδότηση γενικών επιχειρη΅ατικών σκοπών της εταιρείας».

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ. Στη δεύτερη φάση αυτού του ο΅ολογιακού δανείου των... 98 εκατ. ευρώ ΅πήκαν τουλάχιστον εγγυήσεις. Το κανάλι για να πάρει το δάνειο έχει ενεχυριάσει ή εκχωρήσει απαιτήσεις τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, αλλά και ΅ελλοντικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και το ασφαλιστήριο συ΅βόλαιο στην Εθνική Ασφαλιστική. Εχει προση΅ειώσει ακίνητο έναντι ποσού 5 εκατ. ευρώ και έχει ενεχυριάσει τις 600.000 ΅ετοχές της θυγατρικής της στην Κύπρο. Τα ση΅αντικότερα στοιχεία είναι η σύσταση του ενέχυρου του σή΅ατος Mega, το οποίο δεν έχει αποτι΅ηθεί, όπως επίσης η ταινιοθήκη του καναλιού σε τι΅ή όχι κατώτερη των 115.000.000 ευρώ. Αν, δηλαδή, το Mega δεν καταφέρει να πληρώσει τις δόσεις, οι τράπεζες θα πάρουν ΅εταξύ άλλων π.χ. τους «Απαράδεκτους» και θα προσπαθήσουν να πουλήσουν τη σειρά...