Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά στο κυβερνητικό στρατόπεδο η στάση της «Εφημερίδας των Συντακτών» έναντι του πρόσφατου ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με την ένταξη στην κυβέρνηση προσώπων που ταυτίστηκαν με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και της υπόθεσης Πολάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το έντυπο που μέχρι πρότινος πρωτοστατούσε στην ανάγκη του ανοίγματος του Μαξίμου στην Κεντροαριστερά, αμέσως μετά την είσοδο στην κυβερνητική εξίσωση των Αγγελου Τόλκα και Θάνου Μωραΐτη φιλοξένησε αρθρογραφία επιφανών στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (κυρίως από τη λεγόμενη ομάδα των «53+») που εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους με την εξέλιξη αυτή.

Παράλληλα, σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αντίδραση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη και παρά την πλήρη κάλυψη (έως και ενθάρρυνση) που παρείχε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας το πρωθυπουργικό περιβάλλον, οι «Συντάκτες» όχι μόνο άσκησαν έντονη κριτική στα πεπραγμένα και στη φρασεολογία του Κρητικού πολιτικού, αλλά έφθασαν στο σημείο να του αποδίδουν ιδιαιτέρως σκληρούς χαρακτηρισμούς, με κορυφαίο αυτόν του «σαχλαμαρόμαγκα».

Οπως είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι οι γνωρίζοντες τις ισορροπίες στον φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση Τύπο, οι ρίζες αυτής της εμφύλιας αντιπαράθεσης δεν βρίσκονται ούτε στις όποιες ενστάσεις για την ανασύνθεση της κυβέρνησης ούτε, βεβαίως, στις αντιαισθητικές κορώνες Πολάκη. Εδώ και καιρό, η πλευρά της «Εφ.Συν.» έχει καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά της για την προνομιακή μεταχείριση του «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη σε επίπεδο τόσο πληροφόρησης όσο και απορρόφησης διαφημιστικής δαπάνης, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στο μέτωπο των πραγματικών πωλήσεων.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η διευθυντική ομάδα θεώρησε το τελευταίο διάστημα ότι σε πολλές περιπτώσεις πριμοδοτήθηκε -σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία- ακόμα και η απογοητευτικής κυκλοφορίας «Αυγή», σε μια εμφανή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να μην υπάρξουν νέες ρήξεις με το παραδοσιακό κομματικό έντυπο, με δεδομένη και την κινητικότητα που προκαλεί η διαρκής έλλειψη ρευστότητας. Ως εκ τούτου, το μήνυμα στην Ηρώδου Αττικού και την Κουμουνδούρου ήταν, αν μη τι άλλο, σαφές και ιδιαίτερα ηχηρό. Αποδέκτης, μάλιστα, δεν ήταν αυτήν τη φορά μόνον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ή ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός, αλλά το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο.