Στην επιβολή ενός ιδιότυπου «εργασιακού µνηµονίου» µε σταδιακή µείωση του πλεονάζοντος προσωπικού και περικοπές στις µισθολογικές απολαβές των εργαζοµένων καταφεύγει εκ νέου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της οικονοµικής εξυγίανσης των µέσων µαζικής ενηµέρωσης της αριστεράς.

Μετά τον ραδιοφωνικό σταθµό «Στο Κόκκινο», ιδιοκτησίας του ΣΥΡΙΖΑ, σειρά παίρνει η εφηµερίδα «Αυγή» και, σύµφωνα µε τον σχεδιασµό που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μαξίµου και την Κουµουνδούρου, το αργότερο µέχρι το Πάσχα οι περίπου 70 εργαζόµενοι, δηµοσιογράφοι και διοικητικό προσωπικό, θα κληθούν από τη διοίκηση να υπογράψουν νέες συµβάσεις µε περικοπές της τάξεως του 15%-20%. Σύµφωνα µε κοµµατικές πηγές, και στην ιστορική εφηµερίδα της αριστεράς θα επιβληθεί «ενιαίο µισθολόγιο», καθώς οι µηνιαίες απολαβές όλων των εργαζοµένων δεν θα ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Η διαδικασία της οικονοµικής εξυγίανσης των αριστερών ΜΜΕ εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ενοποίησής τους µε σκοπό τη δηµιουργία ενός «συγκροτηµένου επικοινωνιακού οµίλου», στο οποίο θα ενσωµατωθεί και το ηλεκτρονικό ειδησεογραφικό site leſt.gr.  

ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, εφόσον ολοκληρωθεί µε επιτυχία και η προσπάθεια µετάβασης της «Αυγής» στο νέο δηµοσιονοµικό και εργασιακό καθεστώς, καθώς στην ηγεσία του κόµµατος δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργαζοµένους, όπως συνέβη και στον ραδιοφωνικό σταθµό «Στο Κόκκινο», τότε η επόµενη κίνηση θα είναι η στέγαση όλων των ΜΜΕ σε ένα κτιριακό συγκρότηµα.

Εκεί όπου όλοι οι εργαζόµενοι θα «ενώσουν» τις δυνάµεις τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Εν ολίγοις, θα πληρώνονται µε έναν µισθό για να εργάζονται ταυτόχρονα για όλα τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης του οµίλου και κάτω από µία γενική διεύθυνση, καθώς ούτε η «Αυγή», ούτε το «Κόκκινο», ούτε το leſt.gr θα έχουν «ανεξάρτητα» ∆ιοικητικά Συµβούλια. Η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ενδεχοµένως να εγείρει συζητήσεις για τον νέο ΑΦΜ της εταιρείας που θα προκύψει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, σε συνεργασία µε το επιτελείο του πρωθυπουργού, έχει ήδη επιδοθεί στην αναζήτηση νέου κτιρίου για τη στέγαση του νέου ∆ηµοσιογραφικού Συγκροτήµατος της Αριστεράς, µε όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αυτό θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την «ισχυρή τριανδρία» του ∆ΟΑ (∆ηµοσιογραφικός Οργανισµός Αριστεράς) είναι ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος θα αναλάβει γενικός διευθυντής του οµίλου, ο δηµοσιογράφος Ν. Σβέρκος, ο οποίος ήδη ανέλαβε εδώ και µία εβδοµάδα τη διεύθυνση του ραδιοφώνου του κόµµατος, καθώς και ο σύµβουλος στρατηγικού σχεδιασµού του πρωθυπουργού Α. Τσέκερης, ο οποίος προορίζεται για την ανάληψη καθηκόντων διευθυντή στην εφηµερίδα «Αυγή».

Το γεγονός ότι µέχρι σήµερα δεν έχει αναλάβει τη συγκεκριµένη θέση οφείλεται στο ότι ακριβώς δεν ήθελε να ταυτιστεί µε περικοπές ή ενδεχόµενες απολύσεις από τη συγκεκριµένη εφηµερίδα. Περιµένει πρώτα να προχωρήσει η «εκκαθάριση» του µαγαζιού και στη συνέχεια να «τρέξει» την εφηµερίδα. Επίσης, επειδή στην «Αυγή» δεν είναι και το πλέον συµπαθές πρόσωπο, καθώς παραδοσιακά οι «διευθυντές» της εφηµερίδας «αναδεικνύονταν» έπειτα από ψηφοφορία της συνέλευσης των εργαζοµένων, ο Α. Τσέκερης είχε ακόµα έναν λόγο να µη διακινδυνεύσει την εµπλοκή του στην όλη «διαδικασία» εκκαθάρισης του οικονοµικού και εργασιακού τοπίου. Μέχρι στιγµής, ως υπεύθυνη για τη γενική επίβλεψη και τον συντονισµό των ενεργειών στις προωθούµενες «αλλαγές» στον χώρο των ΜΜΕ της αριστεράς πηγές από την Κουµουνδούρου εµφανίζουν την οικονοµολόγο, µέλος του ∆.Σ. της «Αυγής» και του «Κόκκινου» και µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας Νατάσα Θεοδωρακοπούλου.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018