Ο Δημήτρης Καμπουράκης μάς έχει συνηθίσει σε ιστορικά βιβλία. Οι «Σταγόνες Ιστορίας» του έχουν γίνει όλες best-sellers. Γι' αυτό ξαφνιάζει η επιλογή του να γράψει ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα.
Βέβαια, το αστυνομικό μυθιστόρημα που παλιότερα θεωρούνταν δευτερεύουσα παραλογοτεχνία, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα και συγκεντρώνει αξιοπρόσεκτο αναγνωστικό κοινό. Εξάλλου, το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα έχει μετασχηματιστεί, μπαίνοντας στα χωράφια της αυθεντικής λογοτεχνίας. Δεν υπηρετεί -με την παλιά Αγκαθακριστική ευλάβεια- την αποκλειστική απάντηση στο "who did it?", αλλά έγκλημα και λύση μαζί τοποθετούνται μέσα σ' ένα ευρύτερο κοινωνικό και ψυχολογικό πλαίσιο που συνηθέστατα κυριαρχούν στην υπόθεση. Ο Δημήτρης Καμπουράκης υπηρετεί άψογα αυτή την μυθιστορηματική τεχνοτροπία.
Ο τίτλος του βιβλίου «Δυο ζωγράφοι», από τις εκδόσεις Πατάκη, περισσότερο θυμίζει πραγματεία περί της τέχνης, παρά παραπέμπει σε αστυνομική πλοκή με φόνους, αίματα, κυνηγητά, απαγωγές και εγκληματικές φιγούρες ανθρώπων. Κι όμως, το βιβλίο διαθέτει μια απρόσμενα ενδιαφέρουσα πλοκή με συνεχείς ανατροπές, υψηλή αίσθηση χιούμορ και εντυπωσιακά ξεκάθαρους χαρακτήρες. Διαδραματίζεται σ' ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου, μέσα σε άκρως καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, με καθαρά ελληνικές φάτσες και βέβαια με πανταχού παρούσα τη μικρή και μεγάλη ελληνική διαφθορά που σφραγίζει την υπόθεση.
Η πρωτοτυπία του βιβλίου «Δυό ζωγράφοι» είναι ότι η λύση της υπόθεσης (ένας διάσημος εικαστικός βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του) δεν προέρχεται από τον αστυνομικό πρωταγωνιστή, αλλά από τον δαιμόνιο πεθερό του, τον Σεβαστιανό Κατάλευκο.
Όπως φαίνεται και από το εξώφυλλο του βιβλίου, ο Κατάλευκος θα γίνει πρωταγωνιστής σε προαναγγελθείσα σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Δημήτρη Καμπουράκη. Η ροή του βιβλίου, στοιχείο πολύ σημαντικό για αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι ίσως το μεγαλύτερο προτέρημα του.
Η απόπειρα του Δημήτρη Καμπουράκη να «χτίσει» έναν καινούριο τύπο Έλληνα ντετέκτιβ, τον Σεβαστιανό Κατάλευκο, είναι πολύ φιλόδοξη. Θα φανεί στη συνέχεια αν θα τα καταφέρει...