∆ραµατικές εξελίξεις στην κορυφαία εκτυπωτική µονάδα της χώρας, «Ιριδα», αλλά και στο πρακτορείο διανοµής «Ευρώπη» δροµολογεί το αδιέξοδο στις διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στον Ιβάν Σαββίδη και την πλευρά της οικογένειας Μπόµπολα, µε φόντο την προοπτική εισόδου του µεγαλοµετόχου του ΠΑΟΚ στον «Πήγασο».

Πέραν των απεργιών που έχουν ξεκινήσει στα έντυπα και στις ιστοσελίδες του άλλοτε κραταιού οµίλου, οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες συνιστούν σε αυτή τη φάση το µεγαλύτερο πρόβληµα για τον Φώτη Μπόµπολα, καθώς δεν τίθεται ζήτηµα µόνο ρευστότητας, αλλά και βιωσιµότητάς τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως, µόλις πριν από δύο εβδοµάδες, η διοίκηση της «Ιριδας» ζήτησε από τους πελάτες της να καταβάλουν µετρητοίς το αντίτιµο για την εκτύπωσή τους, ενώ, ταυτόχρονα, οι τράπεζες ζήτησαν από το αφεντικό του «Πήγασου» να αποδεσµεύσει το ποσό των 3,5 εκατοµµυρίων ευρώ, για να εξασφαλιστεί η οµαλή λειτουργία της εκτυπωτικής µονάδας.

Ωστόσο, εκείνος όχι µόνο δεν απεδέχθη το αίτηµα των τραπεζών, αλλά αντιθέτως έκανε αίτηµα για τη χορήγηση δανείων προς την επιχείρηση, προκειµένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση της συνεργασίας της µε εκδοτικά µαγαζιά. Υστερα από όλα αυτά, η Ενωση Ιδιοκτητών απέστειλε επιστολή προς τις τράπεζες µε την οποία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την απαίτηση της «Ιριδας» να πληρώνουν µετρητοίς για την εκτύπωση των εντύπων τους, κάνοντας λόγο για άµεσο κίνδυνο αναφορικά µε την ύπαρξη των επιχειρήσεών τους.

Η απάντηση των τραπεζών ήταν άµεση και ξεκάθαρη, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο περί επιπλέον ενίσχυσης της «Ιριδας» από την πλευρά τους. Την ίδια στιγµή, µε δεδοµένο ότι ο πλέον σηµαντικός πελάτης για το πρακτορείο «Ευρώπη» είναι το «Εθνος», η εν λόγω εταιρεία αναµένεται να έλθει αντιµέτωπη µε ιδιαίτερα δυσάρεστες και πρωτοφανείς καταστάσεις.

Η σηµαντικότερη, όµως, αρνητική παράµετρος για την «Ευρώπη» είναι η ακύρωση στην πράξη του επιχειρήµατος που προέβαλλε όλο αυτό το διάστηµα ο Φώτης Μπόµπολας, σύµφωνα µε το οποίο το «Αργος», αλλά και ο ∆ΟΛ (και, κατ’ επέκταση, το 50% της «Ιριδας») είχαν µείνει χωρίς τιµονιέρη και, άρα, µοιραία δηµιουργούνταν οι προϋποθέσεις για την απόλυτη κυριαρχία του ίδιου, µέσω της ενοποίησης των δύο πρακτορείων διανοµής και, ακολούθως, της σύστασης µιας εταιρείας-µαµούθ, στην οποία θα εντασσόταν και η «Ιριδα». Φυσικά, τα τελευταία γεγονότα όχι µόνο ανατρέπουν άρδην τον σχετικό σχεδιασµό, αλλά και έχουν φέρει το σύνολο των εταιρειών που ελέγχει ο Φώτης Μπόµπολας στον χώρο των ΜΜΕ στο χείλος του γκρεµού.

ΑΠΕΡΓΙΑ. Ως εκ τούτου, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε η µεγάλη ενόχλησή του για τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζοµένων (µέχρι αργά το βράδυ της Πέµπτης φαινόταν να επικρατεί το σενάριο της συνέχειάς της µέχρι και την προσεχή ∆ευτέρα), καθώς, όπως έλεγαν µεγαλοστελέχη του «Πήγασου», «έγινε σε ένα πολύ κρίσιµο σηµείο των συζητήσεων µε τον Ιβάν Σαββίδη».

Αντίστοιχη ήταν και η έκπληξη κάποιων κυβερνητικών στελεχών, που έχουν δώσει… ρέστα προκειµένου να προχωρήσει η συµφωνία. Μάλιστα, οι τελευταίοι υποστήριζαν πως µε την κίνησή τους αυτή οι εργαζόµενοι «τα παίζουν όλα για όλα», επειδή «η απεργιακή κινητοποίηση θα µπορούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόµενοι είναι απελπισµένοι, καθώς οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί τους τελευταίους µήνες δεν έχουν εκπληρωθεί, ούτε καν σε ένα µικρό ποσοστό τους, µε αποτέλεσµα να τους οφείλονται δεδουλευµένα από τον ∆εκέµβριο µέχρι και τον Απρίλιο. Στο διάστηµα αυτό τόσο εκείνοι όσο και τα συνδικαλιστικά τους όργανα έχουν ακούσει τόσες διαβεβαιώσεις για καταβολή χρηµάτων και για την είσοδο του Σαββίδη στον «Πήγασο», που πλέον δεν εµπιστεύονται ούτε την ιδιοκτησία, ούτε τον υποψήφιο επενδυτή.

Το µήνυµα που θέλησαν να στείλουν µε τη µη κυκλοφορία των εφηµερίδων «Εθνος» και «Ηµερησία», αλλά και µε τη διακοπή της λειτουργίας διαδικτυακών Μέσων του οµίλου ήταν πως, αν δεν υπάρξει άµεσα καταβολή µέρους των οφειλοµένων, καµία υπόσχεση για «νέο επενδυτή» και χρήµατα που θα εισρεύσουν δεν γίνεται πιστευτή.