ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD

Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ως γνωστόν η Άνοιξη είναι η μόνη εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνδέεται με την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών. Τι λοιπόν προκαλεί τις αλλεργίες της Άνοιξης;

Το πιο συχνό αίτιο που πυροδοτεί τις εποχικές αλλεργίες είναι η γύρη, μικροσκοπικοί κόκκοι της οποίας απελευθερώνονται στον αέρα από τα δέντρα, τα λουλούδια και το γρασίδι. Η είσοδος της γύρης στην ρινική οδό κάποιου ο οποίος είναι αλλεργικός προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε τον απόλυτο ρόλο και τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D και άλλων διατροφικών συστατικών στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού. Ειδικά για τη βιταμίνης D, με δεδομένη τη βασική της ιδιότητά της να αποτελεί εκλεκτικό ρυθμιστή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι περίπου αναμενόμενη η κομβική εμπλοκή της βιταμίνης D στις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μήνας κατά τον οποίο παρατηρούνται τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D ετησίως είναι ο Μάρτιος! Όλες οι επιστημονικές αναφορές συγκλείνουν στο ότι τον μήνα αυτόν τα επίπεδα της βιταμίνης D βρίσκονται στο ναδίρ, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ όλων των μηνών. Και βέβαια και στην περίπτωση των αλλεργιών (όπως και στις περισσότερες αυτοάνοσες διαταραχές) ισχύει το φαινόμενο που ονομάζεται delayed response ή delayed reaction (καθυστερημένη απάντηση ή αντίδραση). Αυτό ακριβώς εξηγεί το γιατί η έξαρση των συμπτωμάτων εμφανίζεται σχετικά καθυστερημένα.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζεται πρόβλημα ανοιξιάτικων αλλεργιών η λύση μπορεί να βρίσκεται στη διατροφή. Ενδεδειγμένη διατροφή που σας παρουσιάζω στις σελίδες του παρόντος συγγράμματος λειτουργεί ως ανοσοπροστατευτικός παράγοντας, θωρακίζοντας τον οργανισμό έναντι της εποχικής αλλεργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σύγγραμμα, όπως και τα προηγούμενα, θα ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις σας για μία σωστή και έγκυρη διατροφική ενημέρωση.