Οριστικά διορίζεται ειδικός εκκαθαριστής στον ΔΟΛ και συγχρόνως παύουν οι αρμοδιότητες του πρώην εκδότη Σταύρου Ψυχάρη ο ποίος αποχωρεί από τη διοίκηση του ομίλου με απόφαση του τμήματος εκουσίας δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η δικαστική απόφαση η οποία όπως αναμενόταν διορίζει ειδικό εκκαθαριστή στο μεγάλο εκδοτικό όμιλο απορρίπτει επίσης τη χρηματοδότηση του ομίλου από τον ειδικό λογαριασμό που γινόταν ως σήμερα απαντώντας θετικά στο αίτημα των τραπεζών για υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Αίσθηση προκαλεί στην απόφαση, η οποία επισήμως θα κοινοποιηθεί αύριο ότι επιβάλλεται μεν στον εκκαθαριστή να διατηρήσει τον Όμιλο σε καθεστώς λειτουργίας, αλλά όπΩς ρητά ορίζεται στην απόφαση εκείνος θα αποφασίσει στο εξής ποιες πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται έτσι, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία όλα τα μέσα του οργανισμού όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Το κρίσιμο θέμα του πώς θα διατηρηθεί ο όμιλος σε λειτουργία φαίνεται ότι θα αποφασιστεί πλέον από την πλευρά των τραπεζών, αν δηλαδή κλείσουν οριστικά την κάνουλα χρηματοδότησης προς τους εργαζομένους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία πάντως ο εκκαθαριστής μπορεί να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση της εν λειτουργία εκκαθάρισης της επιχείρησης, όπως αναφέρεται και στην απόφαση μόνο αν κρίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου επαρκούν για τη σχετική χρηματοδότηση.


Από αύριο ουσιαστικά αρχίζει επίσημα η αποτίμηση και η εκκαθάριση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ με ζητούμενο ασφαλώς να βρεθεί επενδυτής και αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, το επόμενο βήμα θα είναι η δημοπράτηση των περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η απόρριψη του αιτήματος για την λειτουργία του λογαριασμού έγινε διότι κρίθηκε το σχετικό αίτημα ως μη νόμιμο.

Με την απόφαση ορίζεται ως ειδικός διαχειριστής του ΔΟΛ η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων επιχειρήσεων Grand Thorton και η δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Αγγελίδης. Την απόφαση εξέδωσε η δικαστής Νεκτάρια Ξελυσακτή η οποία αποτίμησε όλα τα στοιχεία του φακέλου η οποία αναφέρει επί λέξη τα εξής: "Η χρηματοδότηση των εξόδων υπαγωγής του ΔΟΛ στη διαδικασία της διαχείρισης εν λειτουργία αποτλεί έργο του διαχειριστή μετά τον διορισμό του, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία ανεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων για τη διατήρηση της επιχείρησης σε λειτουργία και την κάλυψη των λοιπών εξόδων, συντρέχει περίπτωση ανάκλησης της απόφασης που διατάσσει την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία.