Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει µπει το deal του ∆ηµήτρη Κοντοµηνά µε τους Τσέχους του ΟΠΑΠ, που προβλέπει την απόκτηση από τους τελευταίους ποσοστού 20% στον τηλεοπτικό σταθµό Alpha.

Πρόκειται για µια συµφωνία που, κατά κοινή παραδοχή, θα βοηθήσει σηµαντικά τη ρευστότητα του καναλιού της Κάντζας, σε µια δύσκολη περίοδο γενικά για τις επιχειρήσεις. Η συνεργασία των δύο πλευρών, που απολαµβάνει, εκτός των άλλων και των ευλογιών της κυβέρνησης Τσίπρα, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει έναν πολύ δυνατό παίκτη, που δεν είναι άλλος από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αµερικανοί δείχνουν να δυσφορούν µε τους χειρισµούς που γίνονται από την κυβέρνηση στο τηλεοπτικό πεδίο. Η πρώτη φορά ήταν όταν ο Ιβάν Σαββίδης ανακηρύχθηκε υπερθεµατιστής. Τότε, λοιπόν, η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε στείλει το µήνυµα πως είναι λάθος σε αυτή τη νευραλγικής σηµασίας χώρα ένα από τα τέσσερα κανάλια να είναι ιδιοκτησίας ενός επιχειρηµατία που διατηρεί άριστες σχέσεις µε το κατεστηµένο της Ρωσίας. Το πρόβληµα είναι ακόµη µεγαλύτερο µε την εµπλοκή των Τσέχων του ΟΠΑΠ, αφού οι Αµερικανοί είναι σε θέση να γνωρίζουν τη συνολική δραστηριοποίηση των συγκεκριµένων επιχειρηµατιών.

Με απλά λόγια, το µήνυµα που έχει σταλεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ, προς πάσα κατεύθυνση και πάντα αποδέκτη, είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο: «∆εν είναι δυνατόν, µετά το µονοπώλιο στον τζόγο, να δίνετε πρόσβαση και στην τηλεόραση σε ανθρώπους που κάνουν δουλειές µε τους Ρώσους». Εκείνο που φοβούνται οι Αµερικανοί είναι ότι, έχοντας τη διαφήµιση του ΟΠΑΠ και του Alpha, θα µπορέσουν να περάσουν ό,τι «γραµµή» αποφασίσουν. Επειδή, λοιπόν, στον ευρωπαϊκό ορίζοντα υπάρχει ήδη η υποψία ότι διαχέονται δεκάδες εκατοµµύρια, µε στόχο να υπάρξει προπαγάνδα υπέρ των ρωσικών σχεδίων, η εν Ελλάδι εµπλοκή των Τσέχων του ΟΠΑΠ είναι εύλογο να δηµιουργεί περίεργους συνειρµούς.

Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι για άλλη µία φορά ο επιχειρηµατίας ∆ηµήτρης Κοντοµηνάς πέτυχε ακόµα ένα προσοδοφόρο deal. Επίσης, ουδείς θα πρέπει να παραβλέψει την καθοριστική συµβολή που φέρεται να είχε ο υπουργός Αµυνας, Πάνος Καµµένος, όπως και ο επιχειρηµατίας ∆ηµήτρης Μελισσανίδης στην επίτευξη συµφωνίας ανάµεσα στους φιλορώσους ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ και τον τηλεοπτικό σταθµό Alpha. Αλλωστε, ανεξάρτητα από τα ανοίγµατα που επιχειρεί το τελευταίο διάστηµα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. προς τις ΗΠΑ, ουδείς παραβλέπει στην πρεσβεία τις άριστες σχέσεις που διατηρεί τόσο µε τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, όσο και µε τους Τσέχους του ΟΠΑΠ. Επί της ουσίας, ο κ. Καµµένος είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγίσει (κάνοντας και την απαραίτητη διαφήµιση) όσο λίγοι τον ρωσικό παράγοντα.