Οριακή είναι η κατάσταση στο Mega.

Οι μέτοχοι, όπως εγκαίρως σας είχε αποκαλύψει το «Secret», αρνήθηκαν να βάλουν τα 15,1 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και θα συζητήσουν ξανά τη Δευτέρα, μετά την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχουν όλα τα δεδομένα και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ένας εκ των μετόχων, ο Σταύρος Ψυχάρης, έχει ανοικτό μέτωπο με την κυβέρνηση.

Η διαδικασία της ολοκλήρωσης της αύξησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις άδειες. Υπάρχει η σκέψη οι μέτοχοι να περιμένουν μέχρι να δημοσιευτεί η προκήρυξη και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης της άδειας, για την οποία θα απαιτηθούν χρήματα. Στην περίπτωση που δεν χορηγηθεί άδεια στο κανάλι, αυτό θα μετακινηθεί στην Κύπρο, εκπέμποντας πρόγραμμα από εκεί.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση. Το αυτό αναμένεται να πράξει και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, που ήδη άρχισε να οργανώνει την αυτονομία του Star. Από κει και πέρα, η πλευρά Μπόμπολα προκρίνει τη λύση των Δημήτρη Μάρη και Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, ωστόσο οι τελευταίοι δεν φαίνεται να μπορούν να διαθέσουν περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, η κατάσταση είναι οριακή, κάτι που, εκτός των μετόχων, γνωρίζει και η κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Και μπορεί οι Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης και Ψυχάρης να έχουν καταλήξει στην απόφαση να φτάσουν στα άκρα, όμως από την άλλη υπάρχει και η παράμετρος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι πιθανό οι τράπεζες να κάνουν απαιτητό το δάνειο των 82 εκατ. ευρώ, προχωρώντας σε αναδιάρθρωση της επιχείρησης, εκποιώντας ενδεχομένως πάγια στοιχεία της ή ορίζοντας νέα διοίκηση και αναζητώντας καινούργιους μετόχους, που θα καλύψουν τα τρέχοντα ελλείμματα (τα οποία είναι μεγάλα).

Τα 15,1 εκατ. ευρώ είναι απαραίτητα για να συνεχίσει να υπάρχει το κανάλι, ενώ χρειάζονται ακόμη 3,5 εκατ. ευρώ, κατ’ ελάχιστο, για να αποκτηθεί η άδεια. Συνολικά, η διοίκηση του σταθμού, πριν από την αύξηση, εκτιμούσε ότι οι επιπλέον ανάγκες του ομίλου σε κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 110,2 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση άδειας εκπομπής επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και για το τίμημα της άδειας.

To έλλειμμα των 110,2 εκατ. ευρώ οφείλεται στον συνυπολογισμό των εκτιμώμενων τρεχουσών ταμειακών αναγκών του ομίλου (ύψους 22 εκατ. ευρώ) για τους επόμενους 12 μήνες από το σοβαρό ενδεχόμενο της μη υπογραφής της από 25.9.2015 πρότασης αναδιάρθρωσης του ομολογιακού δανείου, με τρέχον υπόλοιπο 88,2 εκατ. ευρώ, το οποίo, αν μέχρι τη Δευτέρα δεν προχωρήσει η αύξηση των 15,1 εκατ. ευρώ, μπορεί να καταστεί άμεσα απαιτητό στο σύνολό του.

Η υλοποίηση της αναδιάρθρωσης και η τήρηση των όρων του ομολογιακού δανείου είναι ουσιώδης, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης για την κάλυψη των άμεσων χρηματοοικονομικών αναγκών της. Με άλλα λόγια, αν δεν γίνει η συμφωνία με τις τράπεζες για το ομολογιακό δάνειο, τότε δημιουργείται σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του Mega.