Να καλύψει το κενό των 14 εκατομμυρίων ευρώ των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων του επιχειρεί ο Γιάννης Αλαφούζος... χωρίς χρήματα! Συγκεκριμένα, σε έκτακτη συνέλευση, που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου, προχωράει σε συγχώνευση της μητρικής εταιρείας «Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις» (ΣΚΑΪ 100,3), που διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, με τη θυγατρική «Ειδήσεις Ντοτ Κομ» (ΣΚΑΪ TV). 

Όλα αυτά ενόψει και του σχεδίου της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των καναλιών και εξαιτίας του κινδύνου για άμεσο λουκέτο στην τηλεόραση, κατ’ εφαρμογή του νόμου. 

Η απόφαση αυτή, για την απορρόφηση του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ από την τηλεόραση του ομίλου, ελήφθη πέρσι, στις 22 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από την ήττα του Αντ. Σαμαρά. 

Έτσι, στο μετοχικό κεφάλαιο παραμένουν ο Γιώργος Κυριακίδης, γιος του φυγόδικου Πέτρου Κυριακίδη, και η επίσης καταζητούμενη Ελένη Σκούρα και απομένει να αποφασίσει η Αρχή για την καταπολέμηση του «βρώμικου» χρήματος για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» που κατέθεσαν τα δύο πρόσωπα και δέχθηκε το ΕΣΡ (αφού η υπόθεση της Proton Bank είναι ακόμη ανοικτή). 

Καθώς, όμως, ο Γιάννης Αλαφούζος συμμετέχει και στην «Καθημερινή» ως μέτοχος και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εταιρείες, με παρουσία και στο Internet, υπάρχει το ζήτημα του ελέγχου της συγχώνευσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως προς τη δεσπόζουσα θέση. 

ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η «Ειδήσεις Ντοτ Κομ» έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει τη λειτουργία της. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 14,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός της είναι 51 εκατομμύρια ευρώ και ο κύκλος εργασιών σχεδόν 26 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο νόμου του Νίκου Παππά προϋποθέτει την ύπαρξη θετικών ιδίων κεφαλαίων κατά την υποβολή της αίτησης αδειοδότησης και κατά τη διάρκεια της 10ετίας. 

Σε διαφορετική περίπτωση, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας έχει το έννομο συμφέρον να ζητήσει τη λύση της εταιρείας, εφόσον δεν τηρούνται οι διατάξεις του Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών. 

Στον ισολογισμό της τηλεοπτικής εταιρείας ο ελεγκτής σημειώνει ξανά πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εμφανίζονται μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό της και ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της έχει καταστεί αρνητικό. 

Συνεπώς, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 47 και 48 του Ν. 2190/1920. Η «Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις» το 2014 είχε ζημίες προ φόρων 2.975.564 ευρώ και κύκλο εργασιών 4.302.252 ευρώ, ενώ διαθέτει θετικά ίδια κεφάλαια, ύψους 13.868.836 ευρώ. 

ΟΡΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

Η απορροφώμενη εταιρεία, «Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις», θα μεταβιβάσει το σύνολο της περιουσίας της (ενεργητικό και παθητικό) στην απορροφώσα, «Ειδήσεις Ντοτ Κομ», βάσει της περιουσιακής κατάστάσης όπως αποτυπώθηκε στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού στις 31/12/2014 και η περιουσία θα διαμορφωθεί μέχρις ότου νομίμως ολοκληρωθεί η συγχώνευση. 

Η απορροφώσα εταιρεία θα αναλάβει το σύνολο της περιουσίας της «Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις». 

Η «Ειδήσεις Ντοτ Κομ» έχει σήμερα καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 45.260.000 ευρώ και η «Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις» μετοχικό κεφάλαιο 16.942.750 ευρώ. 

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ανέλθει στα 16.942.750 ευρώ. 

Η αξία της συμμετοχής της απορροφώμενης στην απορροφώσα, δηλαδή 11.100.000 ευρώ, «θα διαγραφεί λόγω σύγχυσης με το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της απορροφώμενης στο μετοχικό κεφάλαιο της απορροφώσας, δηλαδή με ποσό 45.260.000 ευρώ, και η διαφορά θα εμφανιστεί στην καθαρή θέση σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού». 

Μετά τη συγχώνευση, οι τρεις μέτοχοι, ο Γιάννης Αλαφούζος (90%), o Γιώργος Κυριακίδης, γιος του καταζητούμενου Πέτρου Κυριακίδη (8,8%), και η επίσης φυγόδικος Ελένη Σκούρα (1,2%), θα αναλάβουν δωρεάν και κατά την αναλογία του έκαστος το σύνολο των 1.694.275 μετοχών. 

Συμμετέχει σε τέσσερις κατηγορίες ΜΜΕ

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει το 15,44% της «Καθημερινής», η οποία κυκλοφορεί από τις Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε., 100% θυγατρική της μητρικής Καθημερινής Α.Ε. Είναι, επίσης, αντιπρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. 

Η εκδοτική εταιρεία έχει, ακόμα, υπό τον έλεγχό της τη μονάδα εκτυπώσεων στο Κορωπί και συμμετοχή στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη». 

Στην τηλεόραση, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει το 90% της «Ειδήσεις Ντοτ Κομ», μέσω της «Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις». 

Ο όμιλος αποτελείται και από τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ, Μελωδία, ΣΠΟΡ FM). Ο ΣΚΑΪ ελέγχεται από τη «Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις». 

Το 90% ανήκει στον Γιάννη Αλαφούζο, το 8,8% στον Γιώργο Κυριακίδη και το 1,2% στην Ελένη Σκούρα. Η «Ραδιοφωνικές» ελέγχει τον Μελωδία 99,2 και οι «Ειδήσεις» το 71% του ΣΠΟΡ FM, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΡ. 

Η «Ραδιοφωνικές» μετέχει ακόμη στην TV Pedia. Όσον αφορά το Internet, ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή» έχουν αντίστοιχες ιστοσελίδες, συγκεντρώνοντας έσοδα από τις δύο δραστηριότητες.