Ενας πανεπιστημιακός και ένας σκηνοθέτης ορίστηκαν τελικά στο τιμόνι της ΕΡΤ3.

Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο και τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Κάντερ Μπαξ, που θα είναι για τον επόμενο χρόνο ο πρόεδρος και o γενικός διευθυντής, αντίστοιχα, του τρίτου καναλιού και θα αναλάβουν να στήσουν ξανά στα πόδια της την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ3. Η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη στο Δ.Σ. της ΕΡΤ και ύστερα από πολύ έντονο παρασκήνιο και ανατροπές. Γιατί μπορεί για τον μεν Μυλόπουλο ο κύβος να είχε ριφθεί εδώ και καιρό, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο για τον Κάντερ Μπαξ και τη θέση του γενικού διευθυντή, όπου η μάχη ήταν μεγάλη. Τελικά, επιλέχτηκε ο παλιός και έμπειρος σκηνοθέτης.

Πολλά, φυσικά, τα ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα τριμερής Διοικούσα, που θα συμπληρωθεί το επόμενο διάστημα και από ένα τρίτο μέλος, το οποίο θα επιλεγεί ύστερα από καθολική ψηφοφορία ανάμεσα στους εργαζομένους. Είναι, δε, πιθανό αυτό να είναι η Ελευθερία Φαραντάκη, που έπαιξε μέχρι το τέλος και για τη θέση του γενικού διευθυντή. Μάλιστα, η μη επιλογή της οφειλόταν στις πολύ στενές σχέσεις που είχε με τον Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ο οποίος για πολλούς στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί κόκκινο -ή, μάλλον, μαύρο- πανί.

Ποιοι άλλοι απαρτίζουν τη νέα διοίκηση στην ΕΡΤ3; Ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης, που ανέλαβε διευθυντής ενημέρωσης. Η σκηνοθέτρια και πολιτεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Κυριακή Μάλαμα, που επίσης είχε «παίξει» για τη γενική διεύθυνση, αλλά, επειδή ανήκει στη σκληρή «Αριστερή Πλατφόρμα», δεν κέρδισε τη μάχη, ενώ για τη ραδιοφωνία ορίστηκε διευθυντής ο μουσικός παραγωγός Γιάννης Τσολακίδης, που έκανε την έκπληξη. Γι’ αυτόν οι κακές γλώσσες εντός της ΕΡΤ3 λένε ότι οφείλει τη θέση του στις προνομιακές προσωπικές σχέσεις που διαθέτει με την κ. Μάλαμα. Και μια και μιλάμε για προσωπικές σχέσεις, να μεταφέρουμε αυτό που κυκλοφορεί έντονα στη δημοσιογραφική πιάτσα της Θεσσαλονίκης: ότι το κουμάντο σε όλο αυτό το σχήμα θα κάνει η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη, που είναι η σύζυγος του νέου γενικού διευθυντή!

Τρία είναι τα βασικά προβλήματα της νέας διοίκησης. Το πρώτο έχει να κάνει με το προϊόν που θα παράγει. Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως τα νούμερα πρέπει να είναι υψηλά, ενώ ακούγεται ότι ο τεχνολογικός μηχανισμός δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις εσωτερικές ισορροπίες που υπάρχουν στο κανάλι, όπου οι πόλοι είναι πραγματικά πολλοί. Και το τρίτο πρόβλημα αφορά στη συνοχή της νέας διοίκησης και στο αν το δίδυμο Μυλόπουλου-Κάμπερ Μπαξ θα πορευθεί στο μέλλον χωρίς τριβές. Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο ρόλος του προέδρου Μυλόπουλου δε θα είναι καθόλου διακοσμητικός και ότι θα επιδιώξει να παίξει αυτός το πρώτο βιολί.