Νοµοθετική παρέµβαση που θα καθιστά υποχρεωτική τη µετάδοση από την ελεύθερη τηλεόραση µιας σειράς σηµαντικών αθλητικών γεγονότων ετοιµάζει η κυβέρνηση για το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα.

Το θέµα βρίσκεται στα χέρια του κυβερνητικού εκπροσώπου και υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία καθορισµού των βασικών παραµέτρων του αντίστοιχου νοµοσχεδίου.

Oπως γίνεται αντιληπτό, πέραν των υπόλοιπων καναλιών πανελλήνιας εµβέλειας, το κοµµάτι αυτό συνδέεται άµεσα µε την ΕΡΤ, η οποία παραδοσιακά κατείχε τη µερίδα του λέοντος στο συγκεκριµένο µέτωπο, ωστόσο εσχάτως έχει χάσει ένα σηµαντικό κοµµάτι των κεκτηµένων του παρελθόντος.

Φρένο στην εµπλοκή των ψηφιακών πλατφορµών

Σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, στο πλαίσιο αυτό θα συµπεριληφθούν γεγονότα όπως οι Ολυµπιακοί Αγώνες, το Μουντιάλ και το Euro στο ποδόσφαιρο, αλλά και τα ανάλογα events του µπάσκετ.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να µπει ένα φρένο στην εµπλοκή των µεταδόσεων των εν λόγω διοργανώσεων των ψηφιακών πλατφορµών, όπως, π.χ., συνέβη πρόσφατα µε την περίπτωση του Παγκοσµίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Αυτό που µένει να φανεί (και µε δεδοµένη τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωµάτων από φορείς που έχουν έλθει σε συµφωνία µε τις αντίστοιχες οµοσπονδίες) είναι αν µπορεί να καταστεί εφικτό να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά ένα πιθανό προβάδισµα της κρατικής τηλεόρασης στη σχετική κούρσα έναντι των υπόλοιπων τηλεοπτικών σταθµών.

Βλέπετε, το θέµα αυτό είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο και άπτεται παραµέτρων όχι µόνο της εγχώριας, αλλά και της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται...




*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 3/2/2024