Το πρώτο µισό της τηλεοπτικής σεζόν -αισίως- ολοκληρώθηκε, µε τον ανταγωνισµό να θεωρείται ο σφοδρότερος της τελευταίας δεκαετίας. Η ατµόσφαιρα ηλεκτρισµένη µε άλλα λόγια, µε τους επιτελείς των καναλιών να επιστρατεύουν τα τιµ τους για να κερδίσουν το µεγαλύτερο δυνατό µερίδιο από την «πίτα» της τηλεθέασης και, κατ’ επέκταση, έσοδα από δυνητικά ολοένα και περισσότερους διαφηµιζόµενους στους σταθµούς τους. Επ’ αυτού οργανώνονται, δροµολογώντας και «φρέσκα» πρότζεκτ για το 2024. Προβαίνουν σε διορθωτικές κινήσεις, σε µίνι «λίφτινγκ», σε προσθαφαιρέσεις στα προγράµµατά τους. Οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, φαίνεται πως θα είναι λιγότερες από αυτές που σχεδίαζαν το καλοκαίρι.

Στο διά ταύτα, ορισµένα προγράµµατα έχουν «παγώσει», ενώ η έναρξη για άλλα µετατίθεται για το επόµενο φθινόπωρο. Για αρχή -σας δώσαµε άλλωστε ήδη αιχµή- οι ιθύνοντες είναι µε το βλέµµα στραµµένο στις προβλέψεις των εµπορικών τους τµηµάτων για το πώς θα κινηθεί η διαφηµιστική δαπάνη µέσα στο τρέχον έτος. Ενα δεύτερο σηµαντικό στοιχείο, που θα παίξει ρόλο-κλειδί στις αποφάσεις των καναλιών, είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) στην επιδότηση της ελληνικής µυθοπλασίας. Εκ των έσω αναφέρουν στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ότι «θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο επιδότησης µε πολύ συγκεκριµένα κριτήρια συγκριτικά µε το ισχύον».


Ποιοτική δραµατική σειρά

Αναλυτικότερα τώρα, το Mega, έχοντας ταυτιστεί µε την παραγωγή ποιοτικής µυθοπλασίας, τον Ιανουάριο θα παρουσιάσει τη νέα µεγαλεπήβολη δραµατική σειρά «Famagusta», η οποία, όπως εξάλλου σας έχουµε πληροφορήσει, φέρει την υπογραφή του Αντρέα Γεωργίου και των συνεργατών του, Βάνας ∆ηµητρίου και Κούλλη Νικολάου.

Πρόκειται για σίριαλ υψηλών προδιαγραφών, για ακριβή παραγωγή, εµπνευσµένη από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Ενα νέο ζευγάρι βιώνει τον ξεριζωµό από την πατρική γη, αφήνοντας πίσω του, την ηµέρα της εισβολής στην Αµµόχωστο, το τριών µηνών βρέφος του. Τα χρόνια περνούν και οι ελπίδες να εντοπίσουν τον πρωτότοκο γιο τους εξανεµίζονται. Ποιος θα µπορούσε να φανταστεί πως το αγνοούµενο βρέφος θα επιβίωνε από τον εφιάλτη... Κάπως έτσι, τον βλέπουµε στα 50 του πια χρόνια να επιστρέφει στην Κύπρο. Αναζητώντας τις µαρτυρίες τραγικών πρωταγωνιστών της τουρκικής εισβολής, για τις ανάγκες της δηµιουργίας ντοκιµαντέρ διεθνούς πλατφόρµας, ο ήρωας της σειράς του Mega θα βρεθεί πιο κοντά από ποτέ στην αποκάλυψη της αλήθειας για την πραγµατική του οικογένεια. Από τα αβαντάζ του και το all star cast: Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Αντρέας Γεωργίου, Αιµιλία Υψηλάντη, Γιώργος Ζένιος, Βασιλική Τρουφάκου, Νεοκλής Νεοκλέους, Σοφία Καλλή, Στέφανος Μιχαήλ, Σοφία Παυλίδου, Αστέρω Κυπριανού, ∆άφνη Κιουρκτσόγλου, Μαριάννα Σάντη, Βαγγέλης Κακουριώτης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ∆ηµήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Λουκία Μουσουλιώτη, Τζώρτζια Κουβαράκη, Ανδρέας Χρυσάνθου, Χριστίνα Σωτηρίου. Τα γυρίσµατα της σειράς πραγµατοποιήθηκαν σε Αθήνα, Κύπρο και Λονδίνο.

Το κανάλι θα εντάξει στο πρόγραµµά του, στο τέλος της άνοιξης, και τον δεύτερο κύκλο του «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, την πρώτη ελληνική σειρά που µπήκε στη λίστα της µεγαλύτερης πλατφόρµας, του Netflix, καταγράφοντας εντυπωσιακό αριθµό θεάσεων. Φυσικά, όπως ήταν αναµενόµενο -µιλάµε εξάλλου για καλλονή και ταλαντούχο πλάσµα, όπως θα πει η πλειονότητα- η καταπληκτική σειρά του Χριστόφορου ανέδειξε (και) την Κλέλια Ανδριολάτου.

Τα γυρίσµατα για την επόµενη φάση έχουν ήδη ξεκινήσει στους Παξούς. Στα new entries εντάσσεται ο ηθοποιός Κώστας Μπερικόπουλος. Είναι πολύ πιθανόν µάλιστα ο δεύτερος κύκλος να «σπάσει» στα δύο. Πώς ακριβώς; Εκτιµάται ότι είναι πιθανό τα πρώτα έξι επεισόδια να προβληθούν την άνοιξη και τα υπόλοιπα τέσσερα, που θα σηµατοδοτήσουν εξάλλου το φινάλε της σειράς, το επόµενο φθινόπωρο.

Από τις 15 Ιανουαρίου µετακοµίζει στη συχνότητα του ΑΝΤ1 η σειρά του Open «Έρωτας φυγάς», µε τις λεπτοµέρειες της συµφωνίας να µην έχουν ακόµη γνωστοποιηθεί. Το κανάλι του Αµαρουσίου εξασφάλισε την προβολή από το 72ο έως και το 110ο επεισόδιο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως στα υπάρχοντα θα προστεθούν και άλλα επεισόδια, µιας και η σειρά αγαπήθηκε από το κοινό. Ηδη ο δηµιουργός της σειράς, ∆ηµήτρης Αποστόλου, ανακοίνωσε τη µετακόµιση της σειράς µέσω Facebook, µε µία µακροσκελή ανάρτηση - όπως ο αξιόλογος δηµιουργός συνηθίζει. Ενα σενάριο θέλει το δραµατικό σίριαλ εποχής να εντάσσεται στο καθηµερινό βραδινό πρόγραµµα του σταθµού και ένα δεύτερο να πηγαίνει στη βραδινή ζώνη του Σαββατοκύριακου.


Η επιστροφή της Κίτσου

Τονωτικές «ενέσεις» στο κοµµάτι της µυθοπλασίας και της ψυχαγωγίας θα κάνει και ο Alpha. ∆ύο νέες ελληνικές σειρές ετοιµάζονται, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα βγουν και οι δύο στον «αέρα» µέχρι το φετινό καλοκαίρι. Η πρώτη είναι η ελληνική εκδοχή του νοτιοκορεάτικου format «Mother», µε πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κίτσου στην πρώτη της τηλεοπτική εµφάνιση µετά το τέλος των «Άγριων Μελισσών». Για πρώτη φορά ο Αντώνης Αγγελόπουλος σκηνοθετεί δραµατική σειρά, µε πολύ ιδιαίτερο σενάριο µάλιστα, που ήδη εξιτάρει. Η ιστορία της περιστρέφεται γύρω από µια δασκάλα και τη σχέση που αναπτύσσει µε 7χρονη µαθήτριά της. Όταν η εκπαιδευτικός αντιλαµβάνεται ότι το κορίτσι κακοποιείται από τη µητέρα της και τον πατριό της, αποφασίζει να το απαγάγει ξεκινώντας µαζί του µια νέα ζωή ως µητέρα του. Η δεύτερη σειρά του Alpha είναι «Ο σκαραβαίος», µε πρωταγωνιστή τον Γιάννη Τσορτέκη. Πρόκειται για αστυνοµική σειρά µυστηρίου, ενώ στο πρωταγωνιστικό καστ έχουν ενταχθεί και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και η Νικολέττα Καρρά.


Άλλος για ριάλιτι

Στον Σκάι τα όχι ενθαρρυντικά -τουναντίον- αποτελέσµατα στο πρώτο µισό της σεζόν στα ψυχαγωγικά προγράµµατα άναψαν το «πράσινο φως» µόνο στα ριάλιτι. Έτσι, το «Survivor» επέστρεψε στις 7 Ιανουαρίου µε την κλασική του µορφή «∆ιάσηµοι - Μαχητές» και χωρίς την ψηφοφορία του κοινού, όπως επίσης έχουµε επισηµάνει, στη διαδικασία της αποχώρησης.

*Διαβάστε εδώ: Εκτός "Survivor" λόγω... ντόπας - Κόπηκαν παρά πολλοί παίκτες που έκαναν χρήση αναβολικών ουσιών

Ανάµεσα στα ονόµατα που συμμετέχουν είναι η Ασηµίνα Χατζηανδρέου, η Κατερίνα ∆αλάκα, η Μαρία Αντωνά, η Ολγα Πηλιάκη, ο Σάββας Γκέντσογλου, ο Αλέξης Παππάς και ο Χρήστος Βολικάκης. Το δε «My Style Rocks» θα επιστρέψει µε ακόµη έναν κύκλο τον Φεβρουάριο. Από την κριτική επιτροπή αποχώρησε η Σοφία Χατζηπαντελή και προσεχώς θα ανακοινωθεί η αντικαταστάτριά της, µε τη Ραµόνα Βλαντή να ακούγεται ανάµεσα στα φαβορί.

Στις 15 Ιανουαρίου, πάλι, θα κάνει πρεµιέρα ο νέος κύκλος του «Master Chef» στο Star. Το πρώτο τρέιλερ του µαγειρικού ριάλιτι «τρέχει» µέρες τώρα στον «αέρα» του καναλιού µε τους κριτές Πάνο Ιωαννίδη, Λεωνίδα Κουτσόπουλο και Σωτήρη Κοντιζά να υποδύονται αιχµαλώτους στην αρχαία Ρώµη, δοκιµαστές των θεωρητικά «λουκούλλειων πιάτων» του Καίσαρα. Επειτα από ένα λάθος, αντί για την αρένα των λιονταριών, ο Καίσαρ τους ρίχνει σε αυτή του «Master Chef». Με τον Πάνο να επιστρατεύει (για τους φαν του διαγωνισµού) το γνώριµο χιούµορ του, λέγοντας: «Μία... Σίζαρς (σ.σ. σαλάτα) δεν του φτιάξαµε» και τον Κοντιζά, που έχει ειδικότητα στα... κόκαλα των ψαριών (συνήθως σε εκείνον πετυχαίνουν), να βγάζει ολόκληρη τη ραχοκοκαλιά από το ψάρι. Εν συνέχεια, στο Star, λίγο καιρό αργότερα, θα ξεκινήσουν και τα γυρίσµατα του «First Dates» µε οικοδέσποινα τη ζενιάλ Ζενεβιέβ Μαζαρί. Τα νέα επεισόδια του ριάλιτι σχέσεων θα βγουν προς το τέλος της σεζόν, όταν το «Master Chef» θα πλησιάζει προς τον ολοκλήρωσή του. Στις 19 Ιανουαρίου, από την άλλη πλευρά, και µέχρι το φινάλε της σεζόν, θα κάνει πρεµιέρα ο δεύτερος κύκλος του ριάλιτι επιχειρηµατικότητας «Dragons’ Den» στον ΑΝΤ1, µε παρουσιαστή τον Σάκη Τανιµανίδη. Οι έξι επιχειρηµατίες, που αποτελούν φέτος την οµάδα των επενδυτών, είναι οι Χάρης Βαφειάς, Λέων Γιοχάη, Demetrios Mallios, Τάσος Οικονόµου, Λιλή Περγαντά και Μαρία Χατζηστεφανή. Την άνοιξη αναµένεται και η επιστροφή του «Just the two of us», µε παρουσιαστή τον Νίκο Κοκλώνη. Ενδέχεται, από την άλλη, να γυριστούν και ορισµένα επεισόδια του «Secret Song» µε οικοδέσποινα τη Ναταλία Γερµανού.


Νέες εκποµπές

Στο «µέτωπο» του Open τώρα, αναµένονται µόλις τρεις νέες εκποµπές, που είχαν προαναγγελθεί από την αρχή της σεζόν. Το τηλεπαιχνίδι «Rolling in it», µε παρουσιάστρια την Αννίτα Πάνια, που θα προβάλλεται στην απογευµατινή ζώνη του σταθµού τις καθηµερινές, µια νέα πρωινή ψυχαγωγική εκποµπή τα Σαββατοκύριακα, ενώ για καινούργια εκποµπή σε συζητήσεις βρίσκεται και η Σοφία Αλιµπέρτη. Τέλος, στην ΕΡΤ, µετά και τον διορισµό της Κατερίνας Κασκανιώτη στη θέση της διευθύνουσας συµβούλου, θα εξεταστούν προτάσεις για διάφορες παραγωγές. Οπως και να ’χει, ουδείς ορκίζεται ότι για όσες ανάψει το «πράσινο φως» θα βγουν στον «αέρα» των καναλιών της δηµόσιας τηλεόρασης µέχρι το ερχόµενο καλοκαίρι. Α priori δεδοµένη θεωρείται η επιστροφή «σταθερών αξιών» της κρατικής TV, όπως αυτή της εκποµπής «Μουσικό Κουτί» µε τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής / Ρεπορτάζ: Αλέξης Μίχας