Νέα εκτενή αναφορά έκανε το πρωί της Κυριακής μέσα από την εκπομπή του ο Νίκος Μάνεσης για τα νούμερα τηλεθέασης και για τον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις.

Έπειτα από το σχετικό ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην εκπομπή, ο παρουσιαστής είπε:

«Τα σχόλια που θέλω να κάνω είναι, πρώτον, 7-8 χρόνια το ίδιο μηχανάκι και όχι διετία; Δεύτερον, αν είμαι απατεώνας λέω ότι κάθε φορά βλέπουν 7-8 άτομα. Τρίτον, ποιος θα κάτσει να πατά αυτά τα κουμπιά; Θέλει και λίγο manual, είναι και πιτσιρίκια. Τώρα, αγαπητοί μου φίλοι, εσείς που γράφετε, πήρατε απάντηση γιατί παιδάκια 4-5 ετών στις 3 τα ξημερώματα να βλέπουν τηλεμάρκετινγκ; Για ποιο λόγο 40χρονοι εμφανίζονται να βλέπουν cartoon προσχολικής ηλικίας; Έχει παραδεχθεί και η ίδια η Nielsen ότι το σύστημα έχει απαρχαιωθεί».

«Υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι, γιατί εξαφανίζονται εκατομμύρια τηλεθεατών. Το αποκάλυψε όχι ο Alpha, αλλά ένα άλλο κανάλι. Εκεί είναι άλλη η επιστήμη που πρέπει να το ερευνήσει γιατί υπάρχει ένας υποδοχέας, ένα λογισμικό. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς μπορεί να γίνεται. Όλα στο φως. Αν χρειαστεί, να επανέλθουμε με κάτι καινούργιο και να βρούμε κι άλλον με μηχανάκι της AGB. Έχουμε τηλεθεατές οι οποίοι επικοινωνούν. Επτά χρόνια να το έχει και να επαφίεται στον ίδιο αν είναι τίμιος ή όχι; Αν εγώ εντοπίσω 5-10 άτομα και πω πάρτε ένα χιλιαρικάκι ανά μήνα και θα βλέπεις “National”. Στην περίοδο του ψηφιακού πολιτισμού έχουμε αυτό το απαρχαιωμένο πράγμα. Δείτε και τα λογισμικά σας. Πρέπει να παρέμβει η πολιτεία γιατί ό,τι δουλειά κάνουμε εξαρτάται από αυτό το μηχανάκι. Η πολιτεία έχει ανεξάρτητες Aρχές που θα πρέπει να παρέμβουν. Εξακολουθούν να χάνονται τηλεθεατές και χάνονταν τα τελευταία χρόνια; Η έρευνα συνεχίζεται από τα κανάλια. Δεν είναι τίμιο να σταματήσουν να βγαίνουν τα νούμερα; Και ας μειωθούν και τα λεφτά μας. Επίσης, υπάρχει ένα μοτίβο στα νούμερα, όταν υπάρχει μία ανώμαλη κατάσταση, βλάπτονται όλοι. Έτσι λειτουργεί το μηχανάκι της AGB και δεν θέλω να πω τίποτε άλλο», κατέληξε ο Νίκος Μάνεσης.



*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" στις 11/12/2023