Η Ναταλία Γερµανού θα πρέπει να κοιµήθηκε µε χαµόγελο ικανοποίησης µετά την προβολή της πρεµιέρας του νέου τηλεοπτικού σόου που παρουσιάζει. Και την επόµενη µέρα, µετά τις τρεις ώρες που παρακολούθησαν οι τηλεθεατές το «Secret Song» (Alpha), «Μυστικό Τραγούδι» ελληνιστί, µία δοκιµασµένη συνταγή από το εξωτερικό, το Χ (πρώην Τwitter), οι πανελίστες, µαζί µε δηµοσιογράφους, κριτικούς, γνωστούς κι αγνώστους, θέλησαν να χειροκροτήσουν, να αποθεώσουν, να επιβραβεύσουν την παρουσιάστρια του «Kαλύτερα δεν γίνεται». Και ακόµα, τη στιχουργό, τη δηµοσιογράφο, τη συγγραφέα και ραδιοφωνική παραγωγό. Αλλιώς, το «Ναταλάκι» µας.

Και να θυµηθούν και τον πατέρα της, Φρέντυ, µε µια φράση που συγκινεί χρόνια µετά: «Ναταλία, είσαι το αλάτι και το πιπέρι µας». Kαι τα υπόλοιπα καρυκεύµατα για τη σύγχρονη συνταγή; «Κυρίες και κύριοι, υποδεχθείτε τη Ναταλία Γερµανού». Ηταν η πρώτη ατάκα της βραδιάς. Ακολούθησε χειροκρότηµα από το κοινό που παρακολουθούσε µε ενθουσιασµό. Κι ας είναι µονταρισµένο το τελικό προϊόν, γιατί δεν θα µπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν εµπλέκονται το στοιχείο της έκπληξης, διαφορετικοί καλεσµένοι, εναλλαγές. Κυρίως όταν ο ρυθµός και το concept είναι πολύ συγκεκριµένα, όταν το «µυστικό» φορµά δεν επιδέχεται τροποποιήσεις.

Επανασυστήθηκε

Η παρουσιάστρια επανασυστήθηκε στους τηλεθεατές, µε τη γνώριµή της, ωστόσο, αυτοπεποίθηση. Με τη σιγουριά και τη δύναµη που τη χαρακτηρίζουν ως Καρκίνο µε ωροσκόπο Ζυγό: και τα δύο είναι αρχηγικά, κυριαρχικά ζώδια, του Νερού και του Αέρα αντίστοιχα. Το «Ναταλάκι» επέλεξε κοστούµι µε λάµψη για να αλλάξει ακόµη δύο φορές, ως είθισται. Για να εκφράσει τον εντυπωσιασµό της για το πλατό και το «ωραίο κοινό» και να καλησπερίσει το κοινό.

«Καλώς ήρθατε. Αυτό είναι το ‘‘Secret Song’’», µε κάρτες στα χέρια και autocue, αν και έχει αποδείξει ότι µπορεί να αυτοσχεδιάσει, να ξεφύγει από τη σκαλέτα, να εκµαιεύσει συναισθήµατα, να τσαλακωθεί. Επειδή ως «καβουρίνα» είναι και ευαίσθητη. ∆εν το έχει κρύψει στιγµή. «Λύνεται» - και στον φακό. Και τώρα, αναφορικά µε το αυστηρό φορµά για την ελληνική µεταφορά του «La Chanson Secrete», το οποίο έχει προβληθεί σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης; Εδώ κρίνεται η ικανή παρουσιάστρια.

Η ίδια µίλησε για «το οµορφότερο τηλεοπτικό event». Και µας παρότρυνε να «πάµε να βουτήξουµε στις ιστορίες των τραγουδιών για συναισθήµατα. Να δούµε ανθρώπους αγαπηµένους. Να κάθονται στη λευκή πολυθρόνα για να τους γνωρίσουµε από άλλη οπτική». Οι καλεσµένοι της ένιωσαν ελεύθεροι να εκπλαγούν, να συγκινηθούν, όπως είπε, στην έναρξη του σόου µπροστά σε µια έκπληξη, σ’ ένα τραγούδι που σηµαίνει κάτι για τους ίδιους, µπροστά σε µια µουσική παράσταση που γεννά συναισθήµατα. Και το αποτέλεσµα; Το βράδυ της Κυριακής αλλάζει. Η τηλεθέαση στην prime time ζώνη ήταν υψηλή για τα δεδοµένα της εποχής. Η καθαρόαιµη ψυχαγωγία δεν χρειάζεται να είναι ροζ, κίτρινη, νουάρ. Αρκεί να είναι καθαρή. Και να υπάρχουν σωστές προθέσεις.

Κι αν θέλεις ονόµατα-κράχτες, µπορείς να βασιστείς σε οικεία πρόσωπα. Για να ταυτιστείς µαζί τους, για να σε παρασύρουν στο δικό τους ταξίδι ζωής. Χωρίς να ακούς ακόµα µια φορά έναν µονόλογο µε το βιογραφικό τους. Η Γερµανού από την πρώτη στιγµή, πόσω µάλλον τώρα που έχει τεράστια εµπειρία, στο οτιδήποτε επιδεικνύει ψυχραιµία. Εµφανίζεται -και εµφανίστηκε και στο νέο πρότζεκτ που υπηρετεί- ως µαέστρος συναισθηµάτων. Χωρίς µπαγκέτα. Εχει χτίσει άλλωστε σχέση εµπιστοσύνης µε πρωταγωνιστές από διαφορετικούς χώρους εδώ και δεκαετίες. Ο Νίνο για παράδειγµα, µε ένα συναισθηµατικά φορτισµένο reunion από το «Fame Story», και η Κατιάνα Μπαλανίκα, µε τα αδέρφια της, την Κάτια ∆ανδουλάκη και τον Σταµάτη Φασουλή να την ξαφνιάζουν στη σκηνή, δεν φοβήθηκαν να έρθουν σε επαφή µε την καρδιά τους, να αγγίξουν και τις καρδιές των θεατών, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός.

∆ύσκολο πρότζεκτ

Ενα τηλεοπτικό πρότζεκτ δύσκολο στην εκτέλεση, ένα talk show µέσα σε µουσική παράσταση. Με ισορροπίες. Ευτυχώς που η Γερµανού ξέρει να αυτοσαρκάζεται χρόνια τώρα, να «τρολάρεται». Για τις σχέσεις της µε τους άνδρες, την ηλικία της... Ακολουθεί πιο ανθρώπινη προσέγγιση στις συνεντεύξεις της, µε ευγένεια, δίχως να επιδιώκει να ξεβολέψει τον καλεσµένο της από τον καναπέ.

∆εν θα µπορούσε να είναι διαφορετικά µε πατέρα και µέντορα τον Φρέντυ Γερµανό, τον «µπαµπάκα» της, για τον οποίο έχει γράψει: «∆εν θα σε φτάσω ποτέ γιατί ήσουν ο καλύτερος και, ναι, αναντικατάστατος, όµως να ξέρεις είσαι η πυξίδα µου και θα είσαι για πάντα». Μουσική, νοσταλγία και συγκίνηση. Εχει µιλήσει σε συνεντεύξεις της για τον χωρισµό των γονιών της, τον πολυάσχολο µπαµπά, τη γιαγιά που τη µεγάλωσε, καθώς η µητέρα της, Εριέττα Μαυρουδή, ήταν µόλις 20 χρόνων όταν την έφερε στον κόσµο. Ναι, έχει βαρεθεί να τη ρωτούν γιατί δεν έγινε µητέρα. Λέξεις-κλειδιά για την ίδια; Ορια. Αποφάσεις. Ψυχανάλυση. Το «Ναταλάκι» «σε βελτιωµένη έκδοση», όπως έχει πει για τον εαυτό της. Κρατάµε αυτό. Μέχρι το επόµενο «Μυστικό Τραγούδι». Her Number One? Μπορεί. Το δικό της.

Της Σάντυς Τσαντάκη
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής