Ο όμιλος ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ και τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ συνεχίζουν να διαδίδουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και να στηρίζουν έμπρακτα δράσεις ενημέρωσης του κοινού στα νέα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης που τοποθετούνται στον δήμο.

Μετά την επιτυχημένη γιορτή ανακύκλωσης στην Πλατεία Συντάγματος τη Δευτέρα 3 Ιουλίου που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πλαστικής Σακούλας, σήμερα πραγματοποιείται νέα δράση, «συστήνοντας» στους πολίτες των Αμπελοκήπων στην Αθήνα το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μεταδόθηκαν live οι ενημερωτικές εκπομπές από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM (Δημήτρης Τάκης και Χριστίνα Κοραή και Μαρία Λεμονιά & Έλενα Καραμίχαλου), πραγματοποιηθηκαν κληρώσεις με πλούσια δώρα και έγινε δωρεάν διανομή υφασμάτινων οικολογικών τσαντών.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» o περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, o αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νικόλαος Αβραμίδης και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της πολιτικής ώστε να μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μήνυμα της ανακύκλωσης!

image00394
image00027
image00028
image00030
image00032

Ο πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ, Απόστολος Μούργος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εκδήλωση « Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA.

Είναι το πρώτο πολυκέντρο που τοποθετείται στον Δήμο Αθηναίων, θα τοποθετηθούν συνολικά 50 κέντρα. Στα πολυκέντρα μπορεί κάποιος να φέρνει τις συσκευασίες του, πλαστικά μπουκάλια, γυάλινες φιάλες και κουτιά αλουμινίου να τα ανακυκλώσει. Υπάρχει το ανταποδοτικό κίνητρο που είναι €1 ανά 33 συσκευασίες, βγαίνει κουπόνι στο τέλος, όπου μπορεί να το εξαργυρώσει στα συνεργαζόμενα super market για δωρεάν αγορές ή μπορεί να τα κάνει δωρεά κυρίως στην «Αποστολή», που είναι ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

image00036

Για την ΤΕΧΑΝ

Η ΤΕΧΑΝ πρωταγωνιστεί από τη δεκαετία του ’80 στην ανακύκλωση συσκευασιών, είμαστε η εταιρεία που έφερε την ανακύκλωση στην Ελλάδα. Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα σε super market, σε συνεργαζόμενους δήμους. Είναι στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Τα μηχανήματα κατασκευάζονται εδώ και 3,5 χρόνια στην Ελλάδα, παλιότερα τα εισάγαμε από την Αμερική. Ήδη έχουμε αρκετά μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, είμαστε σε αρκετά νησιά, ο στόχος είναι να πάμε και στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι ποσότητες που συγκεντρώνονται είναι πάρα πολύ σημαντικές, τα 36 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας είναι τεράστιες οι ποσότητες και είναι και πολλά τα περιβαλλοντικά οφέλη. Στόχος της ΕΕ είναι το 2025 το 25% της σύνθεσης του πλαστικού μπουκαλιού να είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό, το 2030 το 30% και σιγά σιγά να πάει στο 100%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα κουτιά αλουμινίου και για τις γυάλινες φιάλες.

Στην Αθήνα θα τοποθετήσουμε άμεσα 50 πολυμηχανήματα ανακύκλωσης. Θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία, σε κεντρικές πλατείες και λεωφόρους. Θα επεκταθούμε και στον Δήμο Πειραιά με δεκάδες τοποθετήσεις, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και σε αρκετά νησιά.

Το πρόγραμμα που τρέχει στο διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα 1 εκατομμυρίου ευρώ. Είναι ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε τέσσερις τομείς για την παιδεία, το περιβάλλον, για τις τοπικές κοινωνίες. Μαθαίνουμε στους πολίτες πώς να ανακυκλώνουν αλλά μέσα από τη συγκεκριμένη δράση είχαν κατατεθεί πάνω από 200 προτάσεις από φορείς, από νοσοκομεία, από δήμους και τώρα έχουμε πάει στους τελικούς έτσι ώστε να ψηφίσει ο κόσμος ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν.

Τα υλικά που ανακυκλώνονται προωθούνται σε ελληνικές ή σε ξένες επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων. Τα κουτιά αλουμινίου γίνονται απευθείας αλουμίνιο, που είναι άριστης ποιότητας και η χρήση του είναι για οικιακές συσκευές, για αεροσκάφη, για αυτοκίνητα. Τα πλαστικά μπουκάλια πλέον θα πάμε σε μια διαχείριση για να έχουμε το υλικό εδώ και να μην το εξάγουμε πλέον και το γυαλί γίνεται πάλι γυαλί. Το χαρτί χρησιμοποιείται πάλι.

image00120
image00123
image00127
image00145

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εκδήλωση « Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αλλαζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής μας προς το χειρότερο. Αν δούμε μακροσκοπικά κάποια πράγματα, πριν από 50 χρόνια ο πλανήτης είχε 4 δισ. κατοίκους, σήμερα έχει 8 δισ., ο ίδιος είναι ο πλανήτης, δεν μεγάλωσε, άρα αντιλαμβάνεστε ότι και οι απαιτήσεις των 8 δισ. είναι πολύ μεγαλύτερες. Να λοιπόν γιατί έχουμε την κλιματική αλλαγή. Άρα, εμείς πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας και η ανακύκλωση είναι ένα απλό, το οποίο όμως έχει πολύ μεγάλη θετική επίδραση. Ό,τι ανακυκλώνουμε και το βάζουμε ξανά στην οικονομία, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, εκείνη την ώρα δεν παίρνουμε από τη φύση το ορυκτό από το οποίο παράγεται η πρώτη ύλη για να γίνει αυτό το προϊόν και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αλλάζοντας απλά την καθημερινότητά μας. Δηλαδή μέσα στο σπίτι μας με απλό τρόπο χωρίζουμε 3-4 βασικά ρεύματα αποβλήτων, βάζουμε σε μια διαφορετική σακούλα εκείνα τα προϊόντα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, το πλαστικό, το αλουμίνιο, το χαρτί, γυαλί. Όσο περισσότερο διαχωρισμό κάνουμε τόσο καθαρότερα υλικά παίρνουμε στην πορεία.

Για τα βιοαπόβλητα και τον καφέ κάδο

Μέσα στο σπίτι μας μπορούμε να χωρίσουμε σίγουρα τα βιοαπόβλητα. Τα βιοαπόβλητα είναι ανακύκλωση. Η χώρα είναι πίσω γιατί δεν έχουμε βάλει τον καφέ κάδο στη ζωή μας. Το 40% των αστικών αποβλήτων είναι βιοαπόβλητα και άλλο 20 με 25% χαρτί. Και το χαρτί είναι σημαντικό να το μαζεύουμε χωριστά.

Για τα μπουκαλάκια του νερού η πολιτεία θα εφαρμόσει την εγγυοδοσία ούτως ώστε κάθε μπουκαλάκι είτε πλαστικό είτε αλουμινένιο θα έχει ένα τέλος εγγυοδοσίας 10 λεπτά και 15 λεπτά αν είναι πιο μεγάλο. Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε ως πολιτεία είναι ότι εφαρμόζουμε ό,τι υπάρχει στην Ευρώπη ως καλή πρακτική και η εγγυοδοσία είναι μια καλή πρακτική που σε άλλες χώρες έχει δείξει ότι έχει αποτέλεσμα όταν ο πολίτης έχει ένα κίνητρο ή αντικίνητρο, γιατί έχουμε βάλει και το τέλος ταφής στη ζωή μας. Κάθε τόνος ο οποίος θάβεται επιβαρύνεται με €25 τον τόνο. Το μεγάλο μας στοίχημα, αυτό θα αλλάξει τη ζωή μας, είναι η εφαρμογή του πληρώνω όσο πετάω.

Με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας προστατεύουμε το περιβάλλον και θα δώσουμε μια καλύτερη κατάσταση στην επόμενη γενιά.

Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με την ανακύκλωση

Η Ελλάδα είναι πίσω, γιατί στη συλλογή έχουμε το 20% ανακύκλωση, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 50%. Είμαστε πίσω γιατί δεν έχουμε εφαρμόσει τον καφέ κάδο, άρα η πρώτη μας στρατηγική είναι η εφαρμογή του καφέ κάδου καθολικά και από εκεί και μετά με την ανάπτυξη των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και εκεί το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Εμείς όταν αναλάβαμε πριν από τέσσερα χρόνια βρήκαμε μόλις 3 μονάδες να λειτουργούν και 5 να κατασκευάζονται, σήμερα λειτουργούν 10 και κατασκευάζονται 15 , έχουμε δημοπρατήσει στα 4 χρόνια 30 και τους επόμενους μήνες θα δημοπρατήσουμε όλα τα υπόλοιπα. Άρα το ποσοστό της ανακύκλωσης θα ανέβει βάζοντας τον καφέ κάδο στη ζωή μας και παίρνοντας και λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Βεβαίως υπάρχει και μια αύξηση των ανακυκλωσίμων υλικών από υποδομές ανακύκλωσης οι οποίες εκτιμούμε ότι θα διευρυνθούν σε όλα τα επίπεδα.

Για την ανακύκλωση ηλεκτρικών–ηλεκτρονικών συσκευών

Είναι εγκληματικό ηλεκτρική–ηλεκτρονική συσκευή να πετιέται γιατί έχει και επικίνδυνα υλικά. Κάθε συσκευή η οποία πηγαίνει σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας αυτών των συσκευών ανακυκλώνεται σε βαθμό 95%.

image00397
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, κος Νίκος Αβραμίδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εκδήλωση «Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και το δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA

Ν.ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Θα τοποθετήσουμε τις γωνιές ανακύκλωσης σε 50 γωνιές της Αθήνας. Στο κέντρο της Αθήνας θα έχουμε στο Σύνταγμα, στο Πεδίο του Άρεως, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο Μέγαρο Μουσικής αλλά θα καλύψουμε και όλες τις γειτονιές. Μας ενδιαφέρει να ενεργοποιήσουμε και να κάνουμε βιωματική την ανακύκλωση, στις γειτονιές ήδη αυτό το έχουμε κάνει με διάφορες προσπάθειες εδώ και τρεισήμισι χρόνια, τώρα αντιλαμβάνεστε ότι με ένα βήμα ακόμα φέρνουμε την ανακύκλωση ακόμα πιο κοντά στον Αθηναίο.

Ν.ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, έχουμε τριπλασιάσει τα ποσοστά μας τα τελευταία τρία χρόνια και με την τοποθέτηση των συγκεκριμένων χώρων θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Το ζητούμενο για όλους μας, και για τη χώρα αλλά και για το δήμο, είναι η ανακύκλωση να γίνει βιωματική να ξεκινάει από το σπίτι αλλά και από το σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό από τις νεότερες ηλικίες να αντιληφτούν τη σημασία της ανακύκλωσης. Εμείς πολλές φορές στα σχολεία κάνουμε το απλό πείραμα με τις τρεις σακούλες, στη μια σακούλα τα ανακυκλώσιμα, οι συσκευασίες, στη δεύτερη σακούλα τα οργανικά, τα αποφάγια μας από το σπίτι και βλέπει ο πολίτης ότι στην τρίτη σακούλα μένει ένα 10%. Επί της ουσίας είναι πολύ μικρή ποσότητα, γλιτώνουμε την ταφή καταρχήν και κατά δεύτερο λόγο προσθέτουμε υπεραξία στο κομμάτι της ανακύκλωσης.   

image00400
image00412
image00427
image00447
image00450
image00462

Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Στέλιος Πέτσας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εκδήλωση «Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και το δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πάρα πολύ ωραία αυτή η πρωτοβουλία για να δει ο κόσμος στην πράξη πως λειτουργεί ένα σύστημα ανακύκλωσης το οποίο βοηθάει το περιβάλλον πρώτα και πάνω από όλα αλλά ταυτόχρονα έχει και  ένα οικονομικό κίνητρο δηλαδή επιστρέφει στην τσέπη μας κάποια χρήματα προκειμένου να δείξουμε ότι αν έχουμε μια περιβαλλοντικά φιλική συνείδηση αυτό τελικά μας ευνοεί και οικονομικά.
 
Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Είχαμε στο υπουργείο ένα πρόγραμμα 200 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τον Μάιο είχαμε εντάξει έργα περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις ανακύκλωσης γενικά σε όλη τη χώρα, επομένως είναι μια σοβαρή πρωτοβουλία που θα συνεχιστεί και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ και πιστεύω ότι είμαστε σε ένα βήμα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στην ανακύκλωση.

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Είναι τρομερό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχουμε φορτώσει στον πλανήτη μας, είναι ευθύνη  μας και της δικιάς μας γενιάς και των επόμενων να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτή την τάση με σοβαρές πολιτικές και πρόληψης όπως είναι η ανακύκλωση αλλά και προσαρμογή στην κλιματική κρίση όταν μιλάμε για θέματα που έχουν να κάνουν είτε με την πυροπροστασία ή με τα θέματα των λιμένων ή με τη διάβρωση των ακτών μας όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Για την ανακύκλωση και το διαχωρισμό των οικιακών απορριμμάτων  

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να μπει στο κύτταρο της οικονομικής ζωής που είναι η οικογένεια και το νοικοκυριό ώστε αυτό να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Νομίζω οτι και η βοήθεια της τεχνολογίας θα μας δώσει τα επόμενα χρόνια εκείνα τα εργαλεία που θα μπορούμε να κάνουμε πραγματικά  στην πηγή.

image00463
image01094
image01105
image02753

Ο περιφερειάρχης Αττικής, κος Γιώργος Πατούλης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή αι μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εκδήλωση «Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και το δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Θεωρώ πολύ σημαντική όλη την προσπάθεια που σχετίζεται με την ανακύκλωση. Η περιφέρεια Αττικής έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Κάναμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια ήδη δίνοντας 1.000 σημεία στην Αττική όπου να υπάρχουν γωνιές ανακύκλωσης και μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.  Από την άλλη πλευρά όμως ήδη επεξεργαζόμαστε ακόμα και με το ΕΣΠΑ της περιφέρειάς μας ’21-‘27 να διαθέσουμε άλλα 50 εκατομμύρια για άλλες γωνιές ανακύκλωσης.

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Υπάρχουν ήδη άνω από 400-500 σημεία ανά δήμο στους 66 δήμους που έχουν τοποθετηθεί οι γωνιές ανακύκλωσης όπου εκεί μπορεί κάποιος αφενός να αποδίδει το ανακυκλώσιμο υλικό και από την άλλη να παίρνει και μόρια τα οποία να του δίνουν τη δυνατότητα να έχει έκπτωση σε αρκετά προϊόντα. Άρα προσφέρει στο περιβάλλον αλλά συγχρόνως προσφέρει και στη δική του οικονομική δυνατότητα. 
 
Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Με το που ανακυκλώνεις κάτι παύει να θάβεται στο έδαφος αυτό σημαίνει ότι κάνεις καλό στο περιβάλλον. Και δεύτερον δεν χρησιμοποιείς πάλι το περιβάλλον για να βγάλεις το υλικό αλλά μπορείς να κάνεις κυκλική οικονομία και αυτό να είναι και οικονομικότερο και να δημιουργήσεις και θέσεις εργασίας.

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Η κυκλική οικονομία προσφέρει επαναχρησιμοποίηση του υλικού, με πιστοποίηση προφανώς και ποιότητα και από την άλλη αυτό δημιουργεί μια δυνατότητα να κλείσουμε τη χωματερή, σε αυτό θέλουμε να φτάσουμε. Σαν περιφέρεια έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό το 2025 να ανακυκλώνουμε το 50%, είναι υψηλός στόχος αλλά πιστεύω ότι θα το φτάσουμε. Τώρα είμαστε στο 19% αλλά δεν είχαμε γωνιές ανακύκλωσης, δεν είχαμε όλο αυτό που γίνεται επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά ώστε να μπει στη συνείδηση του πολίτη. Τρίτον έχουμε ήδη κάνει το μεγαλύτερο δίκτυο βιοαποβλήτων στη χώρα, δηλαδή των οργανικών, των φαγητών...

Για τα προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Φέτος κάναμε σε 20.000 μαθητές το πρωτάθλημα ανακύκλωσης σε 70 σχολεία και σχεδιάζουμε για την επόμενη χρονιά για όλα τα σχολεία της Αττικής να γίνει το πρωτάθλημα ανακύκλωσης ανά ενότητα και ανά περιφέρεια με σημαντικά οφέλη. Τα σχολεία που θα στεφτούν πρωταθλητές θα εισπράξουν ανταποδοτικά οφέλη σε πίνακες, σε δυνατότητες λειτουργικές κλπ.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εκδήλωση «Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και το δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει μπει η ανακύκλωση στη ζωή μας

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Όχι όσο πρέπει, όχι όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να γίνουν πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο αποφασιστικά. Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να ενώνει όλα τα πολιτικά κόμματα. Θα το βρουν όλα τα πολιτικά κόμματα μπροστά τους απ’ όποια θέση και αν βρεθούν τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε στην περίοδο της κλιματικής κρίσης πια και όχι της κλιματικής αλλαγής.  

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Αυτοί οι οποίοι ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή έχουν τις δυνατότητες και τα μέσα να υπερβούν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειές της ή να τις αντιμετωπίσουν, να τις ελαχιστοποιήσουν. Αυτοί οι οποίοι ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή τσακίζονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και αυτό έχει να κάνει και με τη σύγκριση μεταξύ των κρατών αλλά και μέσα στα κράτη.

Αναφορικά με τη διαλογή των υλικών ανακύκλωσης

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Πρέπει να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας, όπως όλοι πηγαίνουμε τις μπαταρίες μας σε συγκεκριμένα σημεία ή τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές έτσι κάνουμε και διαλογή και για αυτό. Δεν είναι δύσκολο, είναι μια απόφαση.  

Ερωτηθείς αν θα χρειαζόταν όλα τα κόμματα ένα περίπτερο «ανακύκλωσης παλαιών υλικών»

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο, άλλα το κάναν τα προηγούμενα χρόνια με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα άλλα θα το κάνουν στο παρόν και στο μέλλον.  Νομίζω ότι είναι υγιές στα κόμματα να ανακυκλώνουν και το πολιτικό τους προσωπικό και να κάνουν και μια διαδικασία κίνησης και ανανέωσης.  Ας πούμε το να είναι κάποιος 25 -30 χρονιά ασταμάτητα βουλευτής, για παράδειγμα εμείς έχουμε βάλει στο καταστατικό μας τρεις θητείες, μετά κάνεις ένα διάλειμμα, μετά μπορείς να ξαναβάλεις.